5. jaanuar 1998 kell 22:00

Riigikogu kantselei eelistab Hermann Reise

Riigikogu kantselei välissuhete osakonna juhataja Mati Maasikase sõnul peaks leping peale soodsaima Eestis teada oleva hinna garanteerima ka piletite kiire kättetoimetamise ning viisateenused. Lepingutingimuste rikkumise korral võib Maasikase sõnul lepingu ennetähtaegselt katkestada.

Konkursil osalesid peale Hermann Reiside reisibürood Estravel, Wris, Viru Tuur, Tanamera Travels, Air Tours Estonia.

Viru Tuuri tegevdirektor Toivo Keva peab sellist lepingut monopoli tekitamiseks.

Kevale jäid arusaamatuks Hermann Reiside konkursil eelistamise põhjused. «Reisibürood lennu hinnas midagi alla anda ei saa, saab mängida ainult komisjonitasuga,» arutles ta. «Või mängis seal teenuste pakkumise kiirus rolli? Meie pakkusime 60 minuti jooksul -- ju keegi pakkus 58 minuti jooksul.»

Küsimusele, kas lepingus on fikseeritud teenuse osutamise kiirus, vastas Mati Maasikas eitavalt. «Meil on juba mitme-aastane koostöökogemus Hermann Reisidega ning see on vastavalt vajadusele,» ütles ta, soovimata konkreetseid Hermann Reiside eelistamise põhjuseid täpsustada. Ta lausus vaid, et Hermann Reiside pakkumine edestas teisi reisibüroosid pakutud teenuste haardega.

Toivo Keva sõnul peaks riigikogu ostma pileti sellelt reisibüroolt, kus on sel hetkel kõige soodsam pakkumine.

«Ühe reisibürooga võiks olla küll leping, kuid kui sõidab suurem grupp, võiks teha pakkumise paljudele reisibüroodele, et saada odavaim reis,» rääkis ta.

Mati Maasikase sõnul oli eelmisel aastal riigikogu liikmete ja riigikogu kantselei teenistujate välislähetuste suurus koos päevarahaga 4,6 miljonit krooni, ilma päevarahata oli see 3 miljonit krooni. Maasikase sõnul peaks sel aastal jääma välislähetustele kuluv summa enam-vähem samaks.

Lepingus ei olnud võimalik fikseerida müüdavate teenuste mahtu, sest tegemist on aasta ulatuses sadade lennukipiletitega, mille hinda pole aasta lõikes võimalik kokku leppida, rääkis Maasikas. «Seetõttu ei ole see ka riigihange, sest numbrit pole võimalik näidata,» selgitas ta.

Koostööleping hõlmab sõidupiletite, hotellikohtade ja reisikindlustuse müüki ning viisateenuse osutamist. Maasikase sõnul sõlmiti ametlik koostööleping reisibürooga esimest korda, kuid ka seni on kasutatud põhiliselt Hermann Reiside teenuseid.

Hermann Reiside põhiomanik Arvi Karotam viibis eile puhkusel väljaspool Eestit ning firma tegevdirektor ei pidanud koostöölepingu kommenteerimist oma kompetentsi kuuluvaks.

Hetkel kuum