8. veebruar 1998 kell 22:00

USD vaatab taas makronäitajaid

Aitab küll, otsustasid reede hilisõhtul investorid ja hakkasid pärast Euroopa turgude sulgemist taas soetama dollaripositsioone. Dollari kursi neli päeva kestnud languse peatumise ajendiks oli USA jaanuarikuu tööhõivenäitajad, mis olid prognoositust tunduvalt paremad. Tundub, et esialgu ei ole Kagu-Aasia finantskriis USA majandusele veel erilist mõju avaldanud. Jaanuaris loodi Ühendriikides 358 000 uut töökohta, tööpuudus jäi samale, 4,7 protsendi tasemele ning keskmine töötasu tõusis 0,3 protsendi võrra.

Viimane näitaja oli suurem, kui analüütikud prognoosisid. Avaldatud numbrid sunnivad pöörama pilgud Föderaalreservide suunas, sest tekkinud on taas Fedi monetaarpoliitika muutumise küsimus. Juba möödunud aasta lõpul tõstatus küsimus, kas Fed, tingimustes, kus inflatsioon on asendumas deflatsiooniga, ei alanda lühiajaliste laenude intressimäära. Aasta algul probleem veidi taandus, sest Aasia majanduskriis näis USA majanduskasvu aeglustavat.

Wall Street reageeris tööpuuduse näitajatele positiivselt ning aktsiate hindadele järgnes ka dollar. Kui Euroopas liikus USD kitsas vahemikus (1,794--1,796 DEMi), siis USA turgude sulgemisel oli dollari kurss juba 1,8075 marka (14,46 krooni). Analüütikute sõnul täheldati 1,80 marga taseme ületamisel ka kauplemise suuremat aktiivsust.

Tundub, et valuutaturud on hakanud president Clintoni ja Iraagi ümber toimuva asemel jälle majanduse fundamentaalnäitajaid jälgima.

Hõbeda hind jätkas tõusu ka reedel. Londonis fikseeriti selleks 7,81 USD/oz.

Hetkel kuum