10. veebruar 1998 kell 22:00

Eesti eraettevõtja tegutseb Läti rahaturul

Edu Läti laenuturul põhjendas pankadega võrreldes väga väike investeerimisgrupp sellega, et laenab raha välja ainult kinnisvara tagatisel, kuid liberaalsetel tingimustel.

Möödunud aastal väljastasime laene kokku ligi 11 miljoni krooni eest ja tänavu hoogustame laenuandmist veel, ütles BIGi Läti tütarfirma Vizemes Kredits juht Edgars Miljuns.

Suurim turuosa Läti eraisikute lenuturul on Parexi pangal. Möödunud aastal anti Lätis eraisikutele laene kokku 700 miljoni krooni eest, keskmise aastaintressiga 20%.

«Edu Lätis ei näita mitte meie suurust, vaid eraisikulaenude väikest osakaalu Läti rahaturul,» ütles Balti Investeeringute Grupi ASi (BIG) nõukogu liige Hillar Talts. Tema sõnul on Lätis eraisikuile antav keskmine laen suurem kui Eestis ja suurem on ka sellelt teenitav tulu. BIGi poolt Lätis välja antavate laenude aastaintress on 24--48% algsummalt. Tagatisi on tulnud müüki panna seni iga kahekümnenda laenaja puhul.

Eesti laenu- ja võlakirjaturul tegutseva BIGi varade maht on pisut üle 50 mln ja aktsiakapital 7 mln krooni. BIGi Läti tütarettevõtte ASi Vizemes Kredits aktsiakapital on 200 000 latti (ligi 4,9 miljonit krooni).

Sügisel alustas eraisikulaenudega ka Riias tegutsev Hansabank Latvija. Tallinna Pangaga liitumisläbirääkimisi pidav Saules Banka osa eraisikute laenuturul on väike, edukam ollakse maksekaartide juurutamisel.

«Maksekaarditurust on praegu ligi pool Saules Banka käes ja laenutegevus on sinna suhteliselt lihtsalt külgepoogitav,» ütles Tallinna Panga avalike suhete osakonna juhataja Eero Raun.

«Loodan, et tänavu tuleb kuni 60% grupi tulust Lätist,» ütles ASi BIG juhatuse esimees Parvel Pruunsild. Tema sõnul grupp tänavu Eestisse ei investeeri, vaid avab suvel oma esinduse Leedus. «Oleme kohe valmis minema ka Ukrainasse, kui seal seadused muutuvad,» märkis ta.

Hetkel kuum