11. veebruar 1998 kell 22:00

Salasigaretid tõid kokku Rootsi ja Eesti tolliametnikud

Riskikaubad on Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu sõnul alkohol, tubakas, relvad, elusloomad ja väärismetallid.

Rootsile on pärast möödunud aasta augustit, mil nende valitsus tõstis tubakaaktsiisi viiendiku võrra, suurimaks probleemiks hüppeliselt kasvanud salasigarettide sissevedu.

Töötasime välja infoblanketi vormi, mis võimaldaks kõige lihtsamalt ja kiiremini ilmnenud salakauba kohta infot edastada, lausus Udu.

Soomega käib tollidel infovahetus juba pikemat aega ja tulemused on päris head, lisas Udu. «Näiteks viimati avastatud kulla puhul teatasid soomlased selle tulekust ette, ka väga palju mobiiltelefone oleme nii kätte saanud,» rääkis ta.

Stockholmi tolliameti peadirektor Inge Lindunger ütles, et Rootsil ei ole plaanis seoses salakauba hüppelise kasvuga Eesti suhtes sanktsioone kasutusele võtta. Küll lisas Lindunger, et Rootsi toll kahtlustab mõningate Eesti transpordifirmade seotust salasigarettide organiseeritud vedamisel.

Pärast aktsiisimaksu tõstmist on Lindungeri sõnul Stockholmis arreteeritud 22 välismaalasest sigaretismugeldajat, neist umbes pooled eestlased. Karistus sõltub salakauba hulgast ja mil moel see on peidetud. On eestlasi, kes kannavad Lindungeri sõnul Rootsis paariaastast vanglakaristust.

Oma luureteenistuse ja tollikontrolli mehhanismidega ei ole Rootsi toll seni smugeldamist peatada suutnud, tõdes Lindunger. Ta rääkis, et seoses aktsiisimaksu tõstmisega jäi Rootsi riigil mullu miljardi Rootsi krooni ulatuses sigarettide pealt tulevaid makse saamata.

Vaadates pidevalt kasvavaid numbreid salasigarettide statistikas, ütles Lindunger, et erilist lootust, et tänavu olukord paraneb, ei ole.

Rootsi tolli luureteenistuse direktor Mikael Lindgren ütles, et kuna salasigarettide sissevedu Rootsi ja seal levitamine on seotud kriminaalsete organiseeritud gruppidega ja selles sfääris liigub suur raha, on olukorra parandamine lühikese aja jooksul väga raske. Raskendavaks asjaoluks on Lindgreni sõnul ka väga väikesed karistusmäärad salasigarettide veo eest ja inimeste positiivne suhtumine odavasse salatubakasse.

Hetkel kuum