11. märts 1998 kell 22:00

EL pakub kõnelusi

Eile Strasbourgis toimunud istungil kiitis Euroopa komisjon heaks kaubandusvoliniku sir Leon Brittani ettepaneku alustada USAga läbirääkimisi nn uue transatlantilise turu üle.

Brittani plaan näeb ette ulatuslikku tehniliste tõkete kõrvaldamist kaubavahetuselt, poliitilist kokkulepet tühistada aastaks 2010 kõik tööstustoodangule kehtestatud tariifid, teenuste vabakaubandust ning edasist liberaliseerimist riiklike tellimuste, intellektuaalse omandi ja investeeringute alal.

USA ametiisikud on Brittani ettepanekud üldiselt heaks kiitnud, kuid suhtuvad mõningase ettevaatlikkusega läbirääkimiste niivõrd laia valdkonda.

Euroopa komisjon soovib läbirääkimistest kõrvale jätta sellised tundlikud valdkonnad nagu põllumajandus ja audio-visuaalsed teenused, samas kui Washingtoni arvates peaks põllumajandus siiski kuuluma läbirääkimisteemade hulka.

Enne ametlike läbirääkimiste alustamist peavad ettepaneku heaks kiitma veel Euroopa Liidu ministrid. REUTERS-ETA

Hetkel kuum