23. märts 1998 kell 22:00

Nafta hind hakkab tõusma

Uudis tõstis nafta hinda maailmaturul ligi 13 protsenti 15 dollarini barrel.

Pärast kaks päeva väldanud salajasi kõnelusi Riyadhis esinesid OPECi riikide Saudi Araabia ja Venezuela ning kartellist välja jääva Mehhiko naftaministrid ühisavaldusega, milles nad teatasid, et on juba saavutanud kokkuleppe vähendada tootmist alates 1. aprillist 1,1 miljoni barreli võrra päevas.

Allikate teatel on ka kõik OPECi liikmesriigid, Iraak välja arvatud, valmis tootmist vähendama.

Kokku võivad naftatootjad vähendada tootmist kahe miljoni barreli võrra, mis on 2,7% praegusest 75 mln barreli suurusest pakkumisest.

Saudi Araabia, Venezuela ja Mehhiko annavad kokku 20% maailma naftatoodangust. Analüütikud märkisid, et naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) kuuluvate ja sealt välja jäävate riikide hämmastav üksmeel mõjub nafta hinnale stimuleerivalt.

Möödunud nädalal langes naftabarreli hind maailmaturul alla 12 dollari.

«Kui naftatootjad peavad kinni otsusest vähendada tootmist 2 mln barreli võrra päevas, võib brenti toornafta barreli hind kerkida 18 dollarini,» ütles Dresdner Kleinwort Bensoni analüütik Mehdi Varzi. REUTERS-BNS

Hetkel kuum