Universaalsüsteemid vallutavad maailma

02. aprill 1998, 00:00

Kui ma kaks nädalat tagasi (vt ÄP 19.03.98) kirjutasin uudistoodete rubriigis Siemensi S15 kahesüsteemsest mobiiltelefonist, ei osanud ma arvatagi, et juba sama päeva õhtul võib seda kasutada Tallinnas.

AS Eesti Mobiiltelefon käivitas Tallinna kesklinnas GSM 1800 mobiilsidevõrgu, mis toimib paralleelselt senise GSM 900 võrguga.

Uus süsteem eeldab mobiiltelefoni kasutajalt vastava telefoni või kahesüsteemse mobiiltelefoni, nagu Ericsson SH 888, Motorola CD930 või Siemens S15, olemasolu. Eesti ärimehele või ka lihtsalt maailmas palju liikuvale inimesele on kahesüsteemne telefon kasulik, sest mitmed Lääne Euroopa mobiilsideoperaatorid kasutavad just GSM 1800 süsteemi.

Tarbijale tähendab paralleelvõrgu kasutuselevõtt Tallinnas sidekvaliteedi paranemist kanalite vabanemise tõttu. Maakeeli lahtiseletatult peaks tänu GSM 1800 kasutuselevõtule GSM 900 võrgu koormus vähenema. Seni on uue, paralleelvõrgu kasutajad põhiliselt soomlased ja teised välismaalased, sest näiteks Helsingis on analoogsed kahesüsteemsed mobiilsidevõrgud toiminud umbes aasta.

Juba kaks aastat tagasi võis Tallinnas Tele'96 messil näha Ericssoni GSM-mobiiltelefoni ja DECT traadita telefoni hübriidi. Hiljuti Saksamaal lõppenud telekommunikatsioonimessil CeBIT olid kõik mobiitelefone tootvad firmad väljas oma universaaltelefonidega. Selline tendents on ka loomulik, sest kes tahaks käia ringi, taskud erinevasse võrku sobivaid telefone täis. Palju lihtsam on taskusse pista üks telefon, millel on eraldi numbrid mobiil- ja tavatelefonivõrgus helistamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing