16. aprill 1998 kell 22:00

IVO ja Neste saavad üheks

Ühinemine saab teoks sel moel, et IVO-Neste avaldab valmisolekut osta ära kõik börsil noteeritud Neste aktsiad. Seejärel kantakse uus IVO-Neste börsinimekirja. Täpne aktsiate vahetamise ettepanek tehakse teatavaks selle kuu lõpul. Soome väärtpaberituruseaduse kohaselt peab Neste tegema väikeaktsionäridele lunastusettepaneku, mille kohaselt ühe aktsia eest makstakse 168,10 marka.

Soome riigile kuulub praegu Imatran Voima (IVO) aktsiatest 95,6% ja Neste aktsiatest 83%. Ühisfirmast saab 144 miljardi Eesti krooni suuruse aastase kogukäibe ja 65 miljardi kroonise turukapitalisatsiooniga suurimaid Soome tööstusgruppe.

Nagu ütles IVO-Neste Yhtymä peadirektor Heikki Marttinen, ei ole ühinemise motiiviks mitte niivõrd kulude vähendamine, kuivõrd just piisavalt suureks saamine, et suuta edaspidi konkureerida Euroopa liberaliseeruval energiaturul.

Uus firma hakkab kontrollima tervet energiaahelat. «Kuna lähiaastatel tekib Põhjala energiaturul äge konkurents, siis on tähtis, et me Soomes ei võitleks üksteise vastu ega raiskaks asjatult ressursse,» sõnas Marttinen.

Nii Neste kui ka IVO käsitavad 120 miljoni elanikuga turgu, Balti ringi, oma koduturuna. Samuti paneb Neste suurt rõhku autohooldejaamade võrgu rajamisele Baltimaades, Venemaal, Poolas.

Neste on Soomes monopoolne Vene gaasi edasimüüja ja IVO on riigi põhiline energiatootja. Ühinemise ühe tingimusena on Neste lubanud Euroopa komisjonile, et jätab Gazpromiga loodud ühisfirma Gasum aktsiatest endale 75% asemel 49%, kuid loodab need tagasi osta, kui «Euroopa ja Põhjala gaasiturg peaks kunagi teoks saama,» kinnitas Neste tegevdirektor Jaakko Ihamuotila.

Neste prognoosi kohaselt peaks aastaks 2020 Euroopa gaasiturg kasvama 270 miljonilt tonnilt naftaekvivalendilt 420 miljonile tonnile.

Lähema kahe aasta jooksul loodab Neste lõpetada Peterburist Soome teise gaasijuhtme ehitamise ja uurib praegu koos Gazpromiga võimalust rajada Vene gaasi juhe Soome kaudu mandri-Euroopasse. KL-FT-ÄP

Hetkel kuum