22. aprill 1998 kell 22:00

Vene kapitalistid võistlevad

Mängus on miljardid dollarid -- lähiajal otsustab Venemaa valitsus riiklike sidefirmade ja naftakompaniide erastamise.

Praeguse seisuga õnnestub «pankurite sõjast» ehk Venemaa seitsme suurkapitalisti omavahelisest vägikaikaveost edukalt välja tulla Vladimir Potaninil, kes on panuse teinud Sergei Kirijenkole.

Kaks varasemat hääletusvooru on Kirijenkole lõppenud hävitava kaotusega, opositsioon heidab Kirijenkole ette tema noorust ja väheseid kogemusi.

«Loodan, et Kirijenko kandidatuur kinnitatakse. Tal on potentsiaali, millest avalikkus ei tea. Mina näen seda potentsiaali,» ütles Potanin, kes koos teise Venemaa suurärimehe Boriss Berezovskiga oli kaks aastat tagasi Jeltsini valimiskampaania olulisem toetaja.

Nüüd on Potanin ja Berezovski halastamatud rivaalid ja lepitamatud vaenlased. Suhted rikkus Potanini edu mullu toimunud metallurgiaettevõtte Norilski Nikkel ja telesidekontserni Svjazinvest erastamisel, kus Berezovski jäi kaotajaks. Viimane süüdistas Potaninit ebaausate võtete kasutamises.

Berezovskil enesel on suured osalused muuhulgas lennufirmas Aeroflot, naftakompaniis Sibneft, telekanalis ORT ja ajalehes Nezavissimaja Gazeta. Sel nädalal sai Berezovski pakkumise Austraalias sündinud meediamogulilt Rupert Murdochilt partnersuhte loomiseks, et alustada Venemaa telesideturul ühist pealetungi.

Poliitika alal pole Berezovskil aga nii hästi läinud. Sügisel vallandas Boriss Jeltsin Berezovski julgeolekunõukogust ning kinnitamata allikatel ähvardas president läinud nädalal Berezovski riigist välja saata.

Jeltsinit ärritasid vihjed, et Berezovski käsi võis olla mängus, kui president kogu valitsuse kuu aega tagasi ametist tagandas.

Nüüd näib, et Berezovski on Kirijenkole selja keeranud, nähes sellest «tõsist probleemi» kui Kirijenko Jeltsini surma või ametist lahkumise korral presidendi volitused üle peaks võtma.

«See teeb mind murelikuks,» ütles Berezovski.

Vladimir Potanin seda muret ei jaga. «On aeg, et poliitikasse tuleks uus generatsioon,» ütles ta. Potanin ise on 37aastane.

Tuleval kuul lahkub Potanin Uneximbanki juhi kohalt, et asuda tööstus-, finants- ja meediaimpeeriumi Interros etteotsa.

Interrosi finantsharus domineerivad Uneximbank ja MFK Renaissance, mis on Venemaa juhtivad pangandus- ja investeerimisfirmad.

Tööstusettevõtetest kuuluvad Interrosi gruppi muuhulgas Norilski Nikkel, naftafirma Sidanko ja telesidekontsern Svjazinvest.

Svjazinvestis kaasfinantseerija on USA finantsist George Soros. Potanin on öelnud, et Interros kavatseb teha pakkumise ülejäänud telesidekontserni 24% aktsiate omandamiseks, mis on praegu riigi omad. Potanini grupp kavatseb pakkumise teha ka viimase suurema naftakompanii Rosneft erastamiseks. Potanini andmeil moodustab Interrosi firmade toodang 4% Venemaa SKTst ning 7% ekspordist. Grupp on osanik ka Vene juhtivais ajalehtedes Izvestija, Komsomolskaja Pravda ja Russki Telegraf ning esindatud kohalikes tele- ja raadiojaamades. DI

Hetkel kuum