3. juuni 1998 kell 22:00

Soome Sotka ostis veerandi Standardist

Kui palju Sotka olulise osaluse eest maksis, on raske öelda, sest aktsiaid osteti talvest saadik turult väikeste osadena, teatas Sotka juhataja Mauri Ikola. Aktsiate hind kõikus 15--40 krooni vahel. Aktsiate kokkuostmisega tegeles maaklerfirma Talinvest-Suprema.

Kinnitamata andmetel vahetasid omanikku aasta tagasi Standardist lahkunud juhatuse esimehelt Jüri Kaljuveelt ja kauaselt juhilt Roland Ilveselt välja ostetud aktsiad. Kaljuvee ja Ilvese lahkumise ja aktsiate müügi järel kuulus nende kokku 30% osalus Standardis Forekspangale, sest kõrge hinna tõttu ei olnud rohkem ostjaid. Forekspank müüs aktsiaid klientidele, kellelt omakorda ostis aktsiad Sotkale Talinvest.

Forekspank müüs oma 13% osaluse Standardis Talinvestile, kinnitas Forekspanga turundusdirektor Ranno Pajuri. «Kinnitan, et kõik panga poolt Talinvestile müüdud aktsiad paiknesid oma portfellis,» lisas ta. Pajuri sõnul ostis Forekspank Standardi aktsiad eelmisel suvel finantsinvesteeringuna ja müüs sel aastal, teenides aktsia hinna kasvult tulu.

«Peab paika, et suur osa aktsiatest pärines Forekspangalt, temaga seotud isikutelt ja firmadelt,» tõdes Mauri Ikola. Ranno Pajuri ütles, et ei saa skeemi kinnitada ega ümber lükata. Panga klientide aktsiatest võivad rääkida vaid nemad, lisas Pajuri.

Standardi juhatuse esimees Enn Veskimägi nägi Sotka lisandumises osanikeringi võimalust müüa rohkem pehmet mööblit välisturgudel.

Sotka on Soomes 12% turuosa ja 40 kauplusega suuruselt kolmas mööblimüüja. Sotkal on kauplused ka Peterburis ja Moskvas. Täna paneb Sotka nurgakivi mööblikaubamajale Tallinnas.

«Ostsime heade juhtidega eduka firma,» kommenteeris Standardi aktsiate omandamist Mauri Ikola. Eestis turuliidriks pürgiv Sotka on ostnud lepinguga 10 mln krooni eest Standardi pehmet mööblit aastas. Mullu ostis Sotka Eestist mööblit 100 mln kr eest. Sotka suurtarnija on Narva mööblivabrik Narova.

Hetkel kuum