17. juuni 1998 kell 22:00

Kriisi-Venemaa vari Ida-Euroopa kohal

IBCA märkis, et praegune Vene kriis seab küsimärgi alla stabiilsuse kogu regioonis. Kuigi Euroopa Liit on tõrjunud Venemaa Ida-Euroopa riikide tähtsaima kaubanduspartneri positsioonilt, on Venemaa endiselt regiooni tähtsaim strateegilise tooraine tarnija. Isegi kui osa riikidel on Venemaaga suhteliselt väike kaubavahetus, ei jäta Venemaa probleemid neid mõjutamata, sest investorid võivad hinnata ümber kogu regiooni tulevikuväljavaated.

IBCA on andnud reitingu kokku 13 endisele idabloki riigile.

Kõrgeima reitingu on agentuurilt pälvinud Sloveenia (A-), mille import ja eksport Venemaaga on suhteliselt tagasihoidlik, vastavalt kaks ja neli protsenti. T?ehhi Vabariigi reiting on BBB+, Eestil, Ungaril ja Poolal BBB, Horvaatial ja Slovakkial BBB-, Leedul ja Venemaal BB+, Kasahstanil BB, Rumeenial BB-, Bulgaarial B+ ja Turkmenistanil B.

Vene finantskriis on viinud langusse kogu Kesk- ja Ida-Euroopa finantsturud, sest paanikas investorid tõmbavad kapitali regioonist välja, kirjutab Business Eastern Europe.

Vene kauplemissüsteem RTS tegi mais läbi 45% languse. Venemaa järel regiooni suurima kukkumise tegi Eesti väärtpaberiturg, kukkudes kuuga 40%. Poola ja Ungari börsiindeks langesid kuuga üle 15%, T?ehhi börsiindeks 9,5% ja Ukraina börsiindeks 23,7%.

Eesti, Läti ja Ungari börs on langenud aasta madalaima tasemeni ning Poola zlott kaotas rublakriisi mõjul üle 2% oma väärtusest.

Kui rubla devalveeritakse, avaldab see kahtlemata negatiivset mõju tema kaubanduspartneritele, sh Balti riigid, mille jooksevkonto puudujääk võib järsult paisuda, märgib BEE. Kui võrrelda näiteks Leedut ja Eestit, siis Leedu kaubavahetus Venemaaga on kaks korda suurem kui Eestil. Leedu koguekspordist läheb Venemaale 27%, Eestil 14%, Leedu impordist annab Venemaa 24%, Eesti omast 11%. Rubla devalveerimine seaks Leedu liti suure devalveerimissurve alla ning Eesti ja Läti valitsus oleksid sunnitud tarbimist otsustavamalt piirama, mis omakorda aeglustab majanduskasvu, hoiatas BEE.

Kogu Ida-Euroopa jälgib närviliselt rubla liikumist ja loodab, et lääneriikide sekkumine aitab Moskva finantskriisist välja. Rahvusvaheline valuutafond teatas teisipäeval, et saadab järgmisel nädalal Moskvasse eridelegatsiooni, et arutada lisaabi andmist. Uudis viis Vene väärtpaberituru tõusule. BNS

Hetkel kuum