Vene-Soome gaasiplaanid

01. juuli 1998, 00:00

Soome Neste ja Vene Gazpromi ühisfirma North Transgas, mis uurib Siberi gaasi toimetamise võimalusi Soome kaudu Lääne-Euroopasse, pidas läinud nädalal Moskvas aastakoosolekut.

Aasta tagasi rajatud North Transgas koostab aasta lõpuks kolm alternatiivset Vene gaasijuhtme marsruuti läbi Läänemere. Üks neist läheks Soomest Rootsi kaudu Kesk-Euroopasse, teine otse Soomest Läänemere kaudu Saksamaale. Sõltuvalt marsruudist tuleb gaasijuhtme pikkus 1000--1300 km. Prognooside kohaselt läheb gaasijuhe kokku maksma umbes 72 miljardit Eesti krooni. Venemaa plaanide järgi peaks gaasijuhe valmima aastail 2000--2005.

Kui marsruut on välja valitud, algavad läbirääkimised gaasi ostmisest huvitatud firmadega, kes kujunevad ka põhilisteks gaasijuhtme ehitamise finantseerijateks.

Peale North Transgasi osaleb Neste veel teiseski projektis The Nordic Gas Grid, mida poolenisti investeerib Euroopa Liit ja mille eesmärk on ühendada Põhjala gaasiturg mandri-Euroopa ja ilmselt ka Baltimaade gaasijuhtmestikuga.

Umbes 19 miljonit krooni maksvas uuringus osalevad Neste, Neste ja Gazpromi ühisfirma Gasum, Rootsi Vattenfall Naturgas, Sydgas, Göteborg Energi, Mellansvenska Naturgaskonsortiet ja Taani Dansk Naturgas. KL-TS-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing