18. august 1998 kell 22:00

Madalrõhkkonnad tõid koduarvutite buumi

Kuigi suvekuudel on arvuteid kasutavates firmades saabunud rahulik paus, kus loodetakse senise masinapargi peal vajalikud kontoritööd ära teha, on arvutiturule selle aja jooksul üht-teist uuemat tulnud. Arvutitootmise tulemustes kajastub see ilmselt sügise poole, kui algavad aastalõpu ärikuud ja arvutiparki on võimsust juurde vaja.

Nii Inteli kui AMD protsessoritele on lisatud kiirust ja serveritele on Intelil välja pakkuda töökindlamat Xeoni protsessorit. Suuremad korporatiivkliendid on oma arvutitellimused nihutanud müügihooaja alguse lähedale, seepärast on juuni ja juuli arvutitootmine selgi aastal kõige tagasihoidlikum. Kuid müüdud arvutite osas võib arvutitootja kiita ostjat kvaliteetsema arvuti eelistamise eest.

Tänu odava Celeron-protsessori müügiletulekule on Pentium II klassi protsessoritega arvutid asunud peale tungima MMX-protsessoritega arvutipõlvkonnale. Pentium II koos odava Celeroniga on alates juulist olnud arvutiturul võidukam kui MMX.

Arvutitootjad lootsid sel suvel väiksemat madalseisu, kuid näib, et riigiasutustel on suuremad arvutipartiid ostetud ja ametiasutused eelistavad autosid tihedamini välja vahetada kui arvuteid. Eraettevõtjad aga hoidsid raskenenud laenutingimustes kokku pigem arvutipargi uuendamise pealt kui millegi muu arvel.

Microlinkis täheldati suvises loiduses koduarvutite ostuaktiivsuse suurt tõusu, mille saab kindlasti kirjutada ka meie piirkonda valitsenud madalrõhkkondade arvele -- suvel rannas lesimise asemel tuli harrastada tubaseid tegevusi, näiteks istuda arvuti taga.

Huvitav on veel seegi, et suvel saabus Intelile arvestatav konkurent AMD uute kiiremate K6-protsessorite näol. ASE Computersis ja Kernelis müüdi Pentiumist odavamate AMD K6-protsessoritega arvuteid kõige rohkem.

Hetkel kuum