20. august 1998 kell 22:00

Langusperiood Tallinna börsil on kestnud aasta

Paljudel on kindlasti meeles möödunud aasta augustikuu, mil aktsiate hinnad kerkisid meeletus tempos ja investorite meeleolu kaldus eufooriasse. 29. augustil kerkis Tallinna börsi likviidsemate aktsiate baasil arvutatav ÄP indeks järjekordse life-high tasemeni. Aasta tagasi registreeritud 1474,2 punkti on jäänud senini ületamatuks. Kolmapäeva õhtul sulgus ÄP indeks 375,97 punktil ehk ligi 4 korda rekordtasemest madalamal.

Kuidas on möödunud tormilise aasta läbinud aktsiad Tallinna börsil, selgub allolevast tabelist. Arvutatud neljast suhtarvude veerust võib esmapilgul paista nii mõndagi üllatavat.

Üks huvitavamaid on keskmise muutuse veerg, kus on leitud aktsia sulgemismuutuste keskmine (arvestatud on muutuse absoluutväärtusi). Selles arvestuses on välja kujunenud kaks selgelt kõige «hüplevamat» aktsiat -- ASA Kindlustus ja Viru Rand. Esmapilgul veidi üllatavalt on kohe järgmisse gruppi sattunud kõik pangaaktsiad, mille muutused jäävad vahemikku 3,6% kuni 3,1%. Tegelikult on pangasektori turu keskmisest veidi suurem volatiilsus üsna loomulik, on nad ju spekulatiivsete investorite lemmikaktsiad ja seetõttu ka liikuvamad.

Aasta kõrgeima/madalaima sulgemishinna erinevuse võrdluses paistavad silma aastaga suure kukkumise läbi teinud farmaatsiatehase (kukkumine 91,3%) ja Forekspanga (-87,4%) aktsia. Kõige kitsamas vahemikus on liikunud Saku õlletehase ja EVEA Panga aktsia, mille hind on ka aastataguse tasemega võrreldes kõige vähem muutunud.

Aastatagusega võrreldes on hetkel plussis vaid kolm aktsiat. Fakto (55%) ja Harju Elektri (29,8%) aktsiad on kindlalt positiivsel poolel, EVEA Pank jõudis plussi üleeilse 16,7% tõusuga.

Hetkel kuum