• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Langusperiood Tallinna börsil on kestnud aasta

  Paljudel on kindlasti meeles möödunud aasta augustikuu, mil aktsiate hinnad kerkisid meeletus tempos ja investorite meeleolu kaldus eufooriasse. 29. augustil kerkis Tallinna börsi likviidsemate aktsiate baasil arvutatav ÄP indeks järjekordse life-high tasemeni. Aasta tagasi registreeritud 1474,2 punkti on jäänud senini ületamatuks. Kolmapäeva õhtul sulgus ÄP indeks 375,97 punktil ehk ligi 4 korda rekordtasemest madalamal.
  Kuidas on möödunud tormilise aasta läbinud aktsiad Tallinna börsil, selgub allolevast tabelist. Arvutatud neljast suhtarvude veerust võib esmapilgul paista nii mõndagi üllatavat.
  Üks huvitavamaid on keskmise muutuse veerg, kus on leitud aktsia sulgemismuutuste keskmine (arvestatud on muutuse absoluutväärtusi). Selles arvestuses on välja kujunenud kaks selgelt kõige «hüplevamat» aktsiat -- ASA Kindlustus ja Viru Rand. Esmapilgul veidi üllatavalt on kohe järgmisse gruppi sattunud kõik pangaaktsiad, mille muutused jäävad vahemikku 3,6% kuni 3,1%. Tegelikult on pangasektori turu keskmisest veidi suurem volatiilsus üsna loomulik, on nad ju spekulatiivsete investorite lemmikaktsiad ja seetõttu ka liikuvamad.
  Aasta kõrgeima/madalaima sulgemishinna erinevuse võrdluses paistavad silma aastaga suure kukkumise läbi teinud farmaatsiatehase (kukkumine 91,3%) ja Forekspanga (-87,4%) aktsia. Kõige kitsamas vahemikus on liikunud Saku õlletehase ja EVEA Panga aktsia, mille hind on ka aastataguse tasemega võrreldes kõige vähem muutunud.
  Aastatagusega võrreldes on hetkel plussis vaid kolm aktsiat. Fakto (55%) ja Harju Elektri (29,8%) aktsiad on kindlalt positiivsel poolel, EVEA Pank jõudis plussi üleeilse 16,7% tõusuga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Elmo Rent jäi novembris käibeprognoosile alla Selle aasta käibeprognoos on aga juba ületatud
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.