• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võidujooks Hansapangale

  Kaks Rootsi panka -- Swedbank ja Skandinaviska Enskilda Banken (S-E-Banken) -- üritavad teineteist üle trumbates haarata enda valdusse suuremat tükki Hansapangast. Eile teatas S-E-Banken, et nad tahavad oma osalust Hansapangas suurendada seniselt 10 protsendilt kuni 33 protsendile.
  Äripäeva arvates käib praegu võidujooks Hansapanga peale ja üks kahest pangast peab mõne aja pärast taanduma. Väikeaktsionäridele on gigantide heitlus aga kindlasti kasulik, sest see suurendab Hansapanga aktsia väärtust.
  Rootsi pankade aktiivsus on tingitud sügisel toimuvast Hansapanga aktsiaemissioonist. Mõlemad pangad üritavad enne sügisel toimuvat suunatud emissiooni endale tugevamaid kaarte kätte mängida.
  Praegu tundub parem positsioon olevat Swedbankil, ja seda kiire ning agressiivse tegevuse tõttu augustis, kui börsilt aktsiaid kokku ostes suurendati oma osalust Hansapangas veerandini.
  Swedbanki ootamatu aktiviseerumine pani tegutsema ka S-E-Bankeni, kes tänu heale läbisaamisele Hansapanga asutajate ja tegevjuhtkonnaga tundis ennast seni kindlalt. Võimalik, et nad lootsid oma positsiooni ka emissiooni abil tugevdada.
  S-E-Bankeni eilne teade üllatas, sest nende eesmärk omandada kolmandik Hansapangast tundub olevat raskesti teostatav, eriti veel siis, kui sellest antakse eelnevalt avalikult teada. Odavam oleks aktsiad omandada vaikselt nagu Swedbank ja alles pärast osaluse suurendamist sellest avalikkust informeerida.
  Kui S-E-Banken ostaks kogu sügisese emissiooni, mis pole tõenäoline, kasvaks tema osalus 21 protsendini, ülejäänud aktsiad tuleks aga turult kokku osta. See eeldab kokkulepet mõne senise suurema aktsionäriga.
  Võimalik, et selline kokkulepe on juba saavutatud, näiteks Hansapanga asutajatega, kellele kuulub kokku umbes 10% Hansapangast. Vähetõenäolisem võimalus on, et kokkulepe on saavutatud või loodetakse saavutada Swedbankiga.
  Kuna eesmärk omandada kolmandik aktsiapakist on konkreetse tähtajata, siis on S-E-Banken jätnud taganemistee.
  S-E-Bankeni motiiv võis olla ka Hansapanga aktsia hind kõrgele ajada, et vähendada Swedbanki huvi osaleda emissioonis. Hansapanga aktsionäride otsuse kohaselt ei tohi emiteeritavate aktsiate hind olla madalam kui 85% hinna määramisele eelnenud viie börsipäeva keskmisest aktsia sulgemishinnast.
  Emissiooni aeg ja aktsia hind võib selguda juba 17. septembril, kui Helsingis toimub Hansapanga nõukogu koosolek.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.