• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tasuvaid majanduslõunaid võib siiski olla

  On hulk valvelauseid, mida on mugav igas küsimuses kasutada, sest nad ei nõua esitajalt mingit asjatundmist ega väljaarvutamist. Kuid asjassepühendamatutele jääb sügavale tungiva mõtleja mulje.
  Viimasel ajal eitatakse meil sageli tasuta lõunaid. Ju on see seotud üha suureneva ärilõunate arvuga. Peaks ehk siiski korraks mõtisklema, milliseid varjatud eeldusi selline eitamine majandusarutelusse toob.
  Näib, et see toob sisse antagonistliku situatsiooni eelduse, kus sügavam analüüs on mõttetu. Tõepoolest, nüüd tuleb mõista olukorda nii, et kokkuvõttes tuleb igal lõunal osalemise eest maksta rohkem, kui see tegelikult väärt on. Lõunast osavõtt oleks kindla peale kaotus ja lolliksjäämine, aga lõunale minematajätmine võit ja vastasmängija lollikstegemine. Mingit kooperatiivset olukorda ei saa üldse olemas olla.
  Antagonistliku situatsiooni eeldus võib patoloogilisele indiviidile tunduda ka alati õigena. On inimesi, kes ei või taluda, et äkki mõni saab seal lõunal temast rohkem süüa või et üldse keegi peale tema sööb, ja seetõttu eelistab igal juhul igasuguse lõuna nurjata.
  Majandusolukordade puhul on häda selles, et üldiselt need pole antagonistlikud ja patoloogilised, vaid kooperatiivsed (enamasti küll nn mittekooperatiivse mängu vormis) ja ratsionaalsed.
  Seega tuleks igaühel (mittekooperatiivsel juhul) välja arvutada (individuaalne ratsionaalsus), kui suur on temale tasuta pakutava lõuna väärtus, ja püüda kaasaegse majandusteooria tasemel (määramatused, usaldusväärsused, ajastamised, inflatsioonid, amortisatsioonid, turuväärtused jne ) välja arvutada, kui palju tuleb selle eest pärast kaudselt maksta. Pole sugugi haruldane, et viimane summa võib siiski soodsaks osutuda. Sel juhul tuleb veel neelata mõru pill, et lõunalekutsuja võib saada äkki suurema suutäie.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.