22. oktoober 1998 kell 22:00

Tooraine

Vase hind on langenud viimastel päevadel nii Londoni metalli- kui ka New Yorgi kaubabörsil. Phelps Dodge, mis on üks maailma suuremaid vasetootjaid, teatas kolmapäeval, et madalate hindade tõttu on kompanii sunnitud vähendama toodangut 100 000 tonni võrra aastas ning koondama umbes 700 töötajat, s.o umbes 5% personalist.

Vase hinnad on langenud selle sajandi madalaimale tasemele (arvestatuna reaalväärtuses). Kuigi tootmine on suhteliselt odav, muutub see nii madala hinnataseme juures ebarentaabliks.

Praegu maksab vasetonni hind Londoni metallibörsil umbes 1600 dollarit. Aastaga on hind langenud 20 protsenti ja1997. aasta juuniga võrreldes, mil vasetonni hinnaks noteeriti 2700 dollarit, 40 protsenti.

Vase ja teiste värviliste metallide hindadele on mõjunud halvavalt eelkõige Kagu-Aasia finantskriis. Sealne regioon on üks suuremaid metallide tarbijaid. Samal ajal kasvavad pidevalt värviliste metallide laovarud, mistõttu võib arvata, et lähiajal hind oluliselt ei tõuse.

Eilne vase ametlik noteering Londoni metallibörsil oli 1580,0/1580,5 dollarit tonn.

Hetkel kuum