• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurpuhastus fonditurul

  Kuna eilseni oli fondidel aega seaduses nõutava 5 miljoni kroonise mahu taastamiseks, hakkab väärtpaberiinspektsioon väiksema mahuga fonde ükshaaval sulgema. Fondituru korrastamisele aitavad kaasa ka varahaldusfirmade hallatavate sarnaste fondide koondamised, mistõttu järgmisel aastal peaks tegevust jätkama senise 15 avatud fondi asemel 8.
  Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi ütles, et esimene likvideeritav fond on väikseima mahuga TP Talse indeksifond, mille osanikel oli võimalik vahetada osakud tegevust jätkava Äripäeva indeksi fondi osakute vastu.
  Hansa Asset Management soovitas Hoiupanga Venemaa investeermisfondi osanikel märkida Hansa Venemaa investeerimisfondi osakuid. Hoiupanga intressifondi osanikel on võimalus märkida Balti kasvufondi osakuid. EstIB Talinvesti Varahaldus on teatanud Talinvesti intressifondi ja Talinvesti kasvufondi ühendamisest ning võimalikust Talinvesti aktsiafondi ühendamisest IF Centumiga.
  Mägi sõnul jäävad ilmselt alles Äripäeva indeksi fond, Balti kasvufond, Hansa Venemaa kasvufond, Investeerimisfond Centum, Talinvesti aktsia-, intressi- ja kasvufond ning Tallinna Panga Ida-Euroopa investeerimisfond, kuhu võivad üle tulla Ühispanga Ida-Euroopa investeerimisfondi osanikud.
  Fondi sulgemisel läheb tema valitsemine automaatselt üle depoopangale ning kahe kuu jooksul saavad osanikud ja võlausaldajad oma nõuded fondi vastu teada anda. Sama aja jooksul realiseeritakse juba fondi investeeringud ja varad, mis jagatakse hiljem proportsionaalselt võlausaldajate vahel.
  Mägi rääkis, et kuigi ideaalis läheb fond depoopangale üle nullvaraga, on siiski investoreid, kes ei soovinud, jõudnud või taibanud osakuid müüa. Kui nad ei teata endast ka väljakuulutatud kahe kuu jooksul, jäävad nad oma varast ilma ja see jagatakse võlausaldajate vahel.
  Täna alustatakse juba teise fondi likvideerimist. Sulgemisprotsessiga loodetakse Mägi sõnul valmis saada kahe nädala pärast. Seda tänu Beeta Kapitali eile registreeritud uuele Ida-Euroopa Tulevikufondile, kuhu nad soovivad suletava Venemaa Kasvufondi osakud üle viia, rääkis Mägi. «Teavitamisperiood on kaks nädalat, mille jooksul ei tohi tehinguid teha,» selgitas Mägi ajakulu.
  Beeta Kapitali juhi Mart Veskimägi sõnul ei tohiks uuel fondil vähem riskantse investeerimispiirkonna tõttu mahunõudega probleeme tulla. «Püüame näiteks rohkem inimesteni viia seni võõra, kuid kõige vähem Venemaast mõjutatud Ungari turgu,» rääkis Veskimägi. Ta ei välistanud, et edaspidi võib Beeta Kapital välja tulla ka arenenud turgudele suunatud fondiga, mille jaoks tutvutakse praegu Ameerika investeerimisvõimalustega. Plaanitud intressifondi tarbeks napib praegu intressitooteid.
  Sobiv ei ole Veskimägi sõnul ka aeg pensionifondiga turule tulekuks, mille puhul inimesed korraga suuri investeeringuid ei tee, vaid säästavad väikeste summade haaval.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.