16. detsember 1998 kell 22:00

Kas tariifide tõstmine on õigustatud?

Jah

On ikka. Küsimus on ainult, milleks hinnatõus läheb. Kui ta läheb ettevõtte sisemiste kahjumite, organiseerimatuse jms katteks, on see lubamatu. Kui see on vajalik selleks, et investeerida või täita mingeid nõudmisi, siis küll.

See on poliitiline küsimus. Eesti riigis on võetud suund, et peaaegu kõik investeeringud riigi kui terviku eksisteerimiseks, eriti infrastruktuuri osas, katab tarbija. Eriti valusalt lööb see, elektri, vee ja sooja tarbijaid.

On kaks teed -- kas annab selle raha riik või teenib selle firma teenuse müügiga. Kolmas variant on pikk laen, aga lõpuks taob selle ikkagi tarbija kinni. Mulle ei ole praegu selge, kuhu see raha läheb, aga kui ka oleks, jääks ma ikkagi oma seisukoha juurde -- see on õigustatud.

Me peame ära otsustama, kas meil on võimalik nii kallist riiki pidada. Tuleb selgeks teha, kas meil on vaja relvastuda.

Kõigepealt peab olema korras infrastruktuur, tagatud kodanikele vesi, teed, raudteeteenus, soe, elekter ja side.

Siis on mõtet rääkida kaitsekulutuste suurendamisest. Ütlen kõigile, et palun mulle 4 USA ründehelikopterit. Ise komplekteerin meeskonna ja ükski armee ei pane sellele vastu, sest ma komplekteerin selle meestest, kes lülitavad välja vee, elektri, telefoni ja muu.

Ei

Ei ole õigustatud, see hind on praegugi üles puhutud. Sidemehed töötavad suurte kasumitega ja sellega röövivad Eesti rahvast ja ettevõtteid ja ettevõtte kaudu mõjub see kaupadele. Hinna tõstmine ei ole õige ja ma ei toeta seda mingil juhul.

Nendel pole vaja enam kasumit tõsta, neil on kasumit väga palju. Üle mõistuse on kasumit.

Vastupidi, kasumit tuleb vähendada ja rahvale anda odavamat sideteenust. Nemad tulidki siia Eestisse ainult röövima. Nüüd tahavad panna isegi tavalised linnakõned kaugekõnede hinnaga, no kus seda on nähtud, see on ju viimane röövimine.

Meil oli siin oma side väga suur, nüüd kahetseme, et selle oma side üldse osaliselt ära kaotasime. Me taastame oma side ja ei hakka siin üldsegi nendega kohalikke kõnesid pidama. See on täitsa üle mõistuse. Suuremaid röövleid kui sidemehed Eestimaal ei olegi.

Hetkel kuum