Väinu Rozental • 9. veebruar 1999 • 5 min
Jaga lugu:

Saarlased teevad ilma mandril

«Ideede teostamisel pole raha kõige tähtsam,» toonitab Alt. «Olulisemad on inimesed, kes on valmis uuega kaasa minema ja keda võid usaldada.»

Ösel Foodsi asutasid 1993. aastal Kuressaares Toivo Alt, Tullio Liblik ja soomlane Carl-Erik Sunblad, kellele kuulub pool firmast. «Sunblad on ka saarlane,» lõõbib Tullio Liblik. «Ta on pärit Ahvenamaalt.»

Alt on veendunud, et ilma tugeva meeskonnata ei saaks Ösel Foodsi omanikud heietada peas mõtet moodustada lähiajal toiduainetööstuse kontsern, mis hõlmaks Tartumaal Reolas asuvat Ösel Foodsi, maasikakasvatusega tegelevat ASi Marjakasvatus, Moskva ket?upitehast Ösel Invest ja hiljuti norralastelt ostetud kalapulgatehast Paljassaare Kalatööstust.

«Me poleks Paljassaare kalatööstust ostnud ainuüksi seetõttu, et tegu on atraktiivse ja Põhjamaade parima sisseseadega ettevõttega,» põhjendab Alt viimast suuremat investeeringut. «Lähtusime sellest, et Tartust on võtta inimesed, kes suudavad tehase veelgi efektiivsemalt tööle panna.»

Alt peab silmas tegevjuhtidest tandemit Robert Jaanit (30) ja Heiki Tuult (31). Ösel Foodsi juhatuse esimehena täidab Jaani nüüd ka Paljassaare kalatööstuse juhatuse esimehe kohustusi. Tuul jagab end Ösel Foodsi müügidirektori ja Paljassaare kalatööstuse turundusdirektori tooli vahel. Ösel Foodsi tegevdirektorina tegutseb varem tootmisdirektorina töötanud Tarmo Tamm.

Kuigi Jaani sõnul pole nad Heikiga kumbki küsijad tüübid, on firma omanikud neid vääriliselt hinnanud. Pool aastat tagasi abiellunud Jaani loodab kevadel vastvalminud eramusse kolida. «Mina ei tea veel, kas ehitada maja Tartusse või Tallinna,» on Tuul kahevahel.

Ösel Foodsi tuumikut iseloomustab spordilembesus. Toivo Alt on lõpetanud kehakultuuriteaduskonna pedagoogikaülikoolis ja Heiki Tuul sama teaduskonna Tartu ülikoolis. Alt ja Liblik on ühed Saaremaa tenniseklubi asutajatest. Robert Jaani on ajakirjanike ja ärimeeste kümnevõistluses tulnud korduvalt auhinnalisele kohale.

Ösel Foodsi omanimeline võrkpallimeeskond on kaks korda tulnud karikavõitjaks ja ühe korra Eesti meistriks. Robert Jaani andmeil läheb võrkpallimeeskond firmale maksma aastas umbes 600 000 krooni. Tuntust kogub Gustav Sule mälestusvõistlus kergejõustikus, mille peakorraldajaks on Ösel Foods. Võistluse eelarve oli eelmisel aastal üle 600 000 krooni.

Alt ja Liblik hindavad ettevõtlusse tehtud investeeringute kogumahu suuruseks üle 100 miljoni krooni. Kuus aastat tagasi Ülenurme vallas miljoni krooni eest ostetud suurfarmikompleksi on omavahenditest investeeritud 60 miljonit krooni.

Detsembris proovitootmisega alustanud Moskva tehasesse on koos kohalike ärimeestega investeeritud 30 miljonit krooni. Paljassaare kalatööstuse ostusumma on jäänud saladuseks. Teada on, et kolmandiku sellest moodustasid omavahendid ja kaks kolmandikku Hansapanga laen.

Kontserni omanikuks kasvanud Alt meenutab, kuidas nad 1990. aastate alguses Tullio Liblikuga ostsid Eestis kokku metsamarju ja vedasid jõhvikaid Soome Marli tehasesse. Vastutasuks said mahlakontsentraati. Et Mehukatti müüs väga hästi, otsustasid mehed Sunbladi soovitusel hakata seda ise tootma.

Kolme peale kokku saadi aktsiakapitaliks 1,4 miljonit krooni, mille eest osteti Rootsist seadmed, renditi Saaremaa liha- ja piimatööstuselt ruumid ning käivitati mahlakontsentraadi tootmine. Kuna Saaremaal ei suudetud nõudlust Mehukatti järele rahuldada, rajati tootmiskompleks Tartumaale.

Heiki Tuule andmeil saatsid nad 1995. aasta suvel Venemaale, Kasahstani, Kõrgõzstani ja mujale poolteise kuu jooksul 167 vagunit limonaadi ning mahlakontsentraati. Ösel Foodsi pikaajalised partnerid, Moskva hulgikaupmehed teavad rääkida, kuidas Moskvasse Mehukatti järele on isegi Sahhalinilt helikopteriga lennatud. Legendiks on muutunud seik, kuidas Mehukattiga koormatud kaubaauto sõitis januste moskvalaste rõõmuks üle Punase väljaku otse GUMi ette.

«Meie trumbiks on tooted, mida enne pole Eestis tehtud,» räägib Liblik ja loetleb tähttoodetena mahlakontsentraati, limonaadi ja longero villimist suurtesse pudelitesse ning küüslaugumaitselise ket?upi tootmist Venemaa turule. «Viimastest toodetest läheb üllatavalt hästi gruuvi-sari ja kali,» lisab Liblik.

Ligi aastasest viivitusest hoolimata peab Toivo Alt Moskva tehase rajamist heaks investeeringuks. «Viivitus tuli meile kasuks,» on Alt veendunud. «Kui tehas oleks eelmise aasta kevadest töötanud, oleksime augustikriisi tõttu saanud hoopis tõsisemaid tagasilööke.»

Alt ja Liblik põevad veidi, et olid poolteist aastat tagasi sunnitud kodusaarel tootmise lõpetama. «Majanduslik loogika ei lubanud jätkata,» põhjendab Alt. «Transpordikulud kasvasid liiga suureks.»

Sellest hoolimata on Alt ja Liblik Saaremaal hinnatud inimesed. «Kui mehed on nii tuntud firma üles töötanud, on tegemist suurte tegijatega,» iseloomustab Kuressaare linnavalitsuse rahandus- ja arenguosakonna juhataja Urmas Treial ja lisab, et Saaremaa saksakeelne nimi Ösel reklaamib Saaremaad nii ehk teisiti.

Alt ja Liblik libisevad osavalt kõrvale vastusest küsimusele, kas nemad on Saaremaa rikkaimad inimesed. «Kindlasti võin väita, et meie firmad on rikkad,» seletab Liblik, kellel on kena kodu Kuressaare lähedal Vättal.

«Paljassaare kalatööstuse ostmine lükkas oma maja lõpliku valmimise Mändjalas kaugemasse tulevikku,» möönab Kuressaare korteriga rahul olev Alt.

Tallinn

- töötab 150 inimest

- 1998 juuli -- algasid läbirääkimised Paljassaare kalatööstuse ostmiseks

- 1999 jaanuar -- Paljassaare kalatööstuse ost

Tartumaa, Reola

- töötab 90 inimest

- 1993 november -- osteti Lennu suurfarm

- 1994 juuni -- alustati Mehukatti tootmist

- 1994 oktoober -- alustati limonaadi tootmist

- 1995 märts -- alustati Gin toonikuga tootmist

- 1995 juuli -- alustati toiduõli villimist

- 1996 aprill -- alustati ?ampinjonide tootmist

- 1997 mai -- alustati ket?upi tootmist

- 1997 november -- alustati gruuvi tootmist

- 1998 november -- alustati kalja tootmist

Kuressaare

- 1993 -- alustati Mehukatti tootmist

- 1995 lõpp -- alustati ket?upi tootmist

- 1997 lõpp -- tootmine lõpetati, koondati 25 inimest

Moskva

- töötab 30 inimest

- 1997 oktoober -- alustati tehasehoone renoveerimist

- 1998 detsember -- algas ket?upi proovitootmine

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt