Mart Stöör • 11. veebruar 1999 kell 22:00

Kas väikeinvestor on miljonär?

Neljapäev möödus tormiliselt. Tähelepanu keskpunktis oli börsi uustulnukas Telekom. Päev algas aga väikeste viperustega. Kauplemise alustamine lükati 10 minutit edasi. Kiirelt kasvav ostusurve viis aktsia hinna esimese 30 minutiga 116 kroonile.

Pärast esimest kiiret tõusu alustasid müüki 176-aktsia-omanikud. Võib oletada, et mõningad mikrospekulandid üllatusid ning sattusid ka mingil määral paanikasse, avastades oma arvelt 7500kroonise positsiooni asemel hoopis 15 000kroonise.

Päeva keskel kujunes välja tugev toetustase 113 krooni piiril. Hansa-, Ühis- ja Optiva Pank püsisid ostupoolel, hoolimata vaikselt tugevnevast müügisurvest. Siis aga jätkus hinnaralli. Päeva kõrgeimaks hinnaks registreeriti 119,18 krooni.

Telekomi päevakäive oli neljapäeval muljetavaldav 165 mln krooni, ning omaniku vahetas 1423 mln aktsiat.

Jätkuvalt on ebaselge, kust tekkis idee määrata väikeaktsionäriks kuni 1 miljoni krooni suuruse pakkumise teinud eraisik.

Naaberriik Soome määras väikeinvestoriks 100 000kroonise ja sellest väiksema pakkumise teinud eraisiku. Siinkohal tsiteeriks Henrik Igastet Talinvest-Supremast: «Sonera müügi puhul, mida ei saa muidugi Telekomiga võrrelda, oli väikeinvestori määr 100 000 krooni. Kas Eesti investor on tõesti kümme korda rikkam, on toimunud majandusime? See number on absurdne.»

Ühispanga spetsialist Eero Sirendi kinnitas, et jaotuspõhimõtteid ei teadnud keegi ette, neid oli võimalik paika panna alles pärast nõudluse selgumist.

Sellist emissiooni, kus pole kindlalt selge, kuidas jaotatakse aktsiad ja kuidas käitutakse emissiooni ülemärkimise korral, ei toimu maailmas igapäev. Kummaline oli ka see, et üldse kinnitati avaliku müügi prospekt, mis sisaldab endas «eks me pärast vaata» alatooniga lauseid.

Mingil määral võib näpuga näidata ka väärtpaberiinspektsiooni poole.

Hetkel kuum