Kadi Heinsalu • 24. veebruar 1999 kell 22:00

Kisseljov tõrjub süüdistust

Eesti eelmise aasta edukaimat audiitorfirmat ASi Audest juhtiv Pjotr Kisseljov ütles eile, et Audesti ega teisi firmasid ei saa süüdistada 6,6 miljoni krooni suuruses käibemaksupettuses, sest halduskohus ja maksuameti eelmine peadirektor Kalev Järvelill on kõik maksuettekirjutused vahepeal tühistanud.

Pjotr Kisseljovi sõnul on nii tema kui tema advokaat esitanud uurijale taotluse kriminaalasi lõpetada, sest maksupettuste ettekirjutused on tühistatud. Tema sõnul tagastas maksuamet eksportijale uurimise ajal 1,1 miljonit krooni käibemaksu. Maksuamet varjas Kisseljovi sõnul seda infot kaitsepolitsei eest. «Miskipärast ei ole meid kuulatud,» märkis ta. Ka kohtusse saadeti süüdistuskokkuvõte tema sõnul ilma, et temale ja teistele süüdistatavatelt oleks sellest teada antud.

Kaitsepolitsei uuris seitsme mehe ja kümmekonna firmaga seotud Ida-Virumaa käibemaksupettust neli aastat. Väidetavad maksupettused pandi toime 1993. ja 1994. aastal. Uurimine algas maksuametisse saadetud anonüümkirja põhjal, väitis Kisseljov. «On näha, et maksuamet ja kaitsepolitsei tahtsid asja iga hinna eest kohtusse saata,» lisas ta.

Kalev Järvelill ütles eile, et kui ta ka tühistas selle kriminaalasja sisuks olnud maksuettekirjutused, siis üksnes maksuameti vormistusvigade tõttu.

«Ma olen sada kümme protsenti veendunud, et need mehed on petised,» lisas Järvelill. «Audest tegeles ilmselgelt maksupettusega.»

Süüdistuse kohaselt petsid Kisseljov ja veel kuus meest põhiliselt Ida-Virumaal tegutsedes riigilt välja 6,6 miljonit krooni käibemaksu, näidates fiktiivset eksporti välismaale.

Hetkel kuum