Toomas Truuverk • 10. märts 1999 kell 22:00

Tööstussektor rühib ülesmäge

Tallinna börs avanes eile hommikul närviliselt, ja seda nii maaklerite kui investorite poolt vaadatuna. Päeva jooksul turg rahunes ja hakkas sammhaaval ülespoole tiksuma.

Börsi avanedes ootasid turuosalised selgust, kas teisipäevane korrektsioon jätkub. Maaklerid ajasid aktsiate ostu/müüginoteeringute vahe hommikul suureks ja see jahutas turu maha. Pärast suuremaid kõikumisi esimese paarikümne kauplemisminuti jooksul hakkasid ostu- ja müügipool üksteisele lähenema ja ka turg rahunes -- ÄP indeks püsis 347-348 punktil.

Börsisüsteemi käive jäi päeva kokkuvõttes eile küllalt tagasihoidlikuks, küündides registreeritud 199 tehingus vaid 13,89 miljoni kroonini. Suurima, 7,3 miljoni kroonise panuse (53%) andis börsikäibesse teist päeva järjest Hansapanga aktsia, võites nii tagasi oma vahepeal Telekomi aktsiale loovutatud turuliidri positsiooni.

Üllatavalt tugevaks on osutunud viimane periood aga börsi tööstussektorile. Rahulikult ja justkui märkamatult on aktsiaturgude üheks stabiilsemaks osaks loetav sektor teinud viimase nädalaga 13protsendise tõusu ja viimase kuuga koguni ligi 30%se, kusjuures selle aja jooksul on ÄP tööstussektori indeks vaid kahel päeval lõpetanud langusega. Tegelikult ei ole tööstusettevõtted teavitanud investoreid viimasel ajal erilisest edenemisest majandustulemustes. Tõus põhineb üldise majanduskeskkonna (näilisel?) paranemisel ja investorite huvi taastumisel.

Iseenesest on turu käitumine küllalt ootuspärane. Investorite käitumisloogika võiks olla järgmine: on näha esimesi märke, mis annavad lootust majandussurutise lõppemisest -- majanduskasv viib kindlalt üles ka börsi -- kõige otsesemalt on kohaliku majandusega ja selle eduga seotud just tööstussektor -- tööstussektor on börsilanguse all kõige enam kannatanud -- omab seega paremate aegade saabudes ka suuremat potentsiaali. Tahaks siiski märkida, et tööstusaktsia puhul on investeering tavaliselt veidi pikaajalisem, mis muudab palju olulisemaks tutvumise ettevõtte fundamentaalnäitajatega.

Hetkel kuum