Kristina Traks • 11. märts 1999 kell 22:00

Lehmatoetus annab aluse langetada piima kokkuostuhinda

Põllumajanduse registrite ja informatsioonikeskuse direktor Toomas Murulo ütles, et ilmselt ajastavad piimatööstused kokkuostuhinna alandamise ajale, kui tootjad saavad kätte piimalehma otsetoetused, märtsi lõpus või aprilli alguses. «Ka eelmisel aastal langes piima hind pärast toetuste maksmist,» lausus Murulo. «Samamoodi alanes ka teravilja kokkuostuhind pärast teraviljatoetuste maksmist.»

ASi Ühinenud Meiereid juhatuse esimees Aivar Pärgmäe ütles, et piima kokkuostuhinna langust mõjutab ainult turg, mitte riiklikud otsetoetused. «Lähema kuu jooksul ei kavatse me baashinda muuta,» kinnitas ta.

«On loogiline, et tööstused kasutavad iga võimalust tootjale võimalikult madalat hinda maksta,» ütles Võrumaa piimatootja Tiit Niilo. «Kuni valitseb piimatööstuste monopol, maksavad nad tootjale parasjagu nii palju, et see vaevalt hinges püsib.»

Talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm leidis, et riiklike toetuste maksmine talunikele on üks piima kokkuostuhinna langetamise põhjendusi.

«Sõltub meiereidest, kas nad tahavad seda raha endale,» vihjas Nurm võimalusele, et meiereid jätavad hinna endiseks.

ASi Rävala Piim juhataja asetäitja Rein Kipper ütles, et piima hinna langust ja otsetoetuste maksmist ei saa omavahel seostada. «Meie juba alandasime piima hinda ja kindlasti langeb see veel,» lisas ta. «Kui on võimalus kasumit teenida, miks mitte seda kasutada,» lausus Kipper.

Piimatootjad saavad käesoleval aastal riigilt ühe lehma kohta umbes 800 krooni toetust. Lehmatoetused kantakse taotlejate kontole üle 31. märtsiks.

Hetkel kuum