Kadi Heinsalu • 11. märts 1999 kell 22:00

Peaminister lubas pensionid välja maksta

Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ütles, et maksuameti meelest on Eesti ettevõtted endiselt raskustes. Seda tõendab paljude ettevõtete soov muuta oma maksuvõlgade ajatamise graafik veelgi pehmemaks või ajatada võlgade tasumist, selgitas ta. Väga paljud ettevõtted on teinud maksuametile avalduse loobuda tulumaksu avansiliste maksete teostamisest või vähendada neid.

Ettevõtjate poolt üsna sageli kasutatav kavalus on nihutada palgapäev eelmise kuu lõpust järgmise kuu algusesse, siis tuleb sotsiaalmaksu tasuda alles ülejärgmise kuu alguses, rääkis Sõerd. Ta ei välistanud, et mõned firmad jätavad oma sotsiaalmaksu maksuametile lihtsalt üle kandmata.

Maksuamet kavatseb sellel aastal tugevdada oma revisjonitööd ja hakata revideerima mitte ainult käibemaksu, vaid ka teiste maksuliikide tasumist. «Paraku, eriti Tallinnas, on väga vähe revidente, vaid kaheksa-üheksa,» tunnistas Sõerd.

Üks põhjus, miks sotsiaalmaksu on tänavu kehvemini laekunud, on sotsiaalmaksu reform, millega maksukogumine anti maksuametitele ja maksude tasumise tähtaeg nihkus jooksva kuu 20. kuupäevalt järgmise kuu 5. kuupäevale.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Hannes Danilov kinnitas eile, et pensionid makstakse ka tulevikus välja õigeks ajaks. «Kriisiprogrammi pole vaja,» väitis ta.

Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur prognoosis, et sotsiaalmaksu laekumine märtsis normaliseerub, kuigi olukorra tasakaalustumine võib venida aprillini. Maksude alalaekumine jaanuaris on Vitsuri sõnul seotud maksutähtaja nihkumisega.

Jaanuaris laekus sotsiaalmaksu pensioni sihtkapitali 194 miljonit krooni, veebruaris 326 miljonit ja märtsis on 10. kuupäeva seisuga laekunud 320 miljonit krooni. Samas on ühe kuu pensioni sihtkapital 517 miljonit krooni. Pensionikassa on alalaekumise katnud oma ülejäägi arvel ja kaalub alates aprillist hajutada pensionide maksmise kuupäevi. Rahandusministeerium on lubanud vajadusel riigikassast ajutist toetust.

Hetkel kuum