11. aprill 1999 kell 22:00

Mängureeglid ühtlustuvad

Tööjõuturul hakkavad välja kujunema palgaastmestikud ja selginema ametikohtadega kaasnevad lisapaketid. Läbirääkimistel tööandjaga on töövõtjal üha sagedamini ette teada, mida on võimalik lisatingimustena nõuda.

Enamasti on näiteks kindlaks määratud ametikohaga kaasneva auto liisingusumma ning mobiiltelefonikõnede limiit. Suhteliselt lihtne on saada töölepingusse punktid elu- ja reisikindlustuse kohta, pensionikindlustusega on esialgu raskem, täiesti uudne on juhi nn juhtimisäparduste kindlustamine.

Nii tööandjad kui ka töövõtjad oskavad juba hinnata teatud eriala valdavate spetsialistide hulka regioonis. Töövõtja saab kõrget palka küsida ainult siis, kui tema erialal on vähe väga häid spetsialiste.

Sotsiaalboonuste pakett töölepingus on Eesti ja välisosalusega firmadel ühtlustumas, kuigi endiselt on rahvusvahelistes firmades töölepingute võimalikud lisatingimused selgemalt teada. Rahvusvahelistes firmades vormistatakse juhtide töölepingud palju täpsemalt, isegi kümnete lehekülgede pikkusena.

Autor: Igor Päss

Hetkel kuum