Viktoria Korpan • 18. aprill 1999 kell 22:00

Küpros meelitab Eesti laevu

«Laevandusfirmad maksavad Küprosel 0% makse, laevajuhtimisfirmad 4,25% ja see on peamine põhjus, et registreerida oma laev meil, « ütles Küprose delegatsiooni liige advokaat Marios Eliades. Laeva registreerimise eest Küprosel tuleb maksta sõltuvalt laeva suurusest 3300 kuni 80 000 krooni.

ASi Hansatee nõukogu esimees Toivo Ninnas rääkis, et Eesti laevu registreeritakse Küprosele mitte madala registreerimistasu ega maksude pärast, vaid seetõttu, et lääne pangad tunnistavad Küprose seadusi.

Näiteks ro-ro-tüüpi laev maksab umbes 290 mln krooni, ent Eesti pankades ei ole seda raha, et suure laeva ostu rahastada, selgitas Ninnas. Saksa pankades on laenuintressid Eesti omadest 2 korda väiksemad, lisas ta. «Läheb 3-4 aastat, kui Eestit hakatakse tunnistama,» lausus Ninnas.

Praegu läheb laeva registreerimine maksma Tallinna linnakohtu laevaregistris 500--2000 krooni ja Eesti laevaregistrisse on sisse kantud 541 laeva.

Küprosega sarnaseid laevade registreerimisvõimalusi pakuvad Panama ja Libeeria. Kõige rohkem on Küprosel registreeritud laevu Kreekast, kuid ka Saksamaalt, Skandinaaviast, Jaapanist, Singapurist.

Ninnase sõnutsi meelitab sakslasi Küpros sellepärast, et siis saab meeskonnale maksta madalamat palka.

Hetkel kuum