4. mai 1999 kell 22:00

Euroopa keskpank jätkab Saksa keskpanga kurssi

Nüüd on kasvu tagamine poliitikute kätes. Tietmeyer lükkab ümber arvamuse, nagu oleks pank liikumas hinnastabiilsust järgivalt rahapoliitikalt majanduskasvu ergutavale poliitikale, mis on omane Ameerika keskpangale.

Rahaturge suutis Euroopa keskpank oma intressimäärade üle ootuste suure langetamisega üllatada, sest üheski ennustuses polnud seda ära märgitud. «Kui osa turul kauplejaid üllatus, siis see käib mängu juurde. Läbinägelikkuse puudumisest rahapoliitikas see küll tunnistust ei anna. Otsuste tegemisel peavad panganõukogul olema vabad käed,» ütles Tietmeyer. Ameerika keskpangaga võrreldes EKPs Tietmeyer suuri põhimõttelisi erinevusi ei näe. Mõlema panga seisukoht on, et stabiilsed hinnad on majanduse stabiilse arengu alus. Erinevused pankade töös seisnevat ennekõike eri majanduskonjunktuurist ja muudest teguritest, mis intresside otsustamisel määravad. Intressialandamine andis poliitikuile märku hakata tõsisemalt tegelema tööhõive ja kestva majanduskasvu tagamisega. «Paljudes Euroopa riikides on vaja stabiilset usaldusväärset finantspoliitikat ning struktuurimuudatusi. Teisisõnu on nüüd tarvis tööhõivet ja investeeringuid toetavat maksusüsteemi ja vabamat tööturgu.»

Autor: TS

Hetkel kuum