ÄP fototoimetus • 10. mai 1999 kell 22:00

Ettevaatlik optimism ELis

Mõõdukat optimismi bloki majanduskasvu suhtes väljendasid eile ka Brüsselisse korralisele koosolekule kogunenud Euroopa Liidu rahandusministrid, kelle kinnitusel ollakse kuid väldanud loiust kasvust üle saamas.

«Kõik märgid viitavad sellele, et madalpunkt on läbitud,» ütles Belgia rahandusminister Jean-Jacques Zalm, «kasv hakkab kiirenema.»

Aprillikuu esialgsed andmed näitavad tööstustoodangu ja jaekaubanduse mõningast kasvu, positiivne märk on ka olukorra paranemine mitmes Aasia riigis, mis toetab Euroopa eksporti. Eelkõige puudutab see Saksamaad, mille majanduskonjunktuur on eurotsoonis üks nõrgemaid.

Hinnatõus, mille taga on peamiselt nafta kallinemine, on stabiilne -- märtsis tõusis ELi ühtlustatud tarbijahinna indeks (HKPI) aasta arvestuses ühe protsendi võrra. Sellele eelnes 0,8protsendiline tõus neljal varasemal kuul.

«Lähemal paaril aastal ei näe ma ühtegi tegurit, mis hindade stabiilsust ohustaks,» ütles Euroopa keskpanga juht Wim Duisenberg, andes mõista, et pärast aprillikuist repomäära alandamist 2,5 protsendile uut intresside alandamist niipea oodata ei ole.

Duisenberg möönis siiski, et tootlikkuse kasvu edestavad palgatõusu kokkulepped võivad inflatsiooni kiirendada, ning hoiatas, et säästmine on eurotsoonis ebapiisav.

Samuti märkis keskpanga juht, et bloki riikide eelarvedefitsiit jääb nii 2001. kui 2002. aastal eesmärgiks seatud kolmest protsendist kõrgemaks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum