Tõnis Oja • 11. mai 1999 kell 22:00

Euro võib rahu saabudes toibuda

Kosovo kriis on jätkuvalt valuutaturgude tähelepanu keskmes. Eile langes Euroopa ühisraha kurss taas dollari suhtes pärast seda, kui Suurbritannia välisminister Robin Cook teatas, et seni pole tõendeid selle kohta, et Jugoslaavia viib oma vägesid Kosovost välja.

Sõjaline konflikt Jugoslaavias on euro ja Euroopa majanduse jaoks vaid üks mõjustaja. Ühisraha kurss langes enne NATO vägede pommitamise algust ja ilmselt jätkab langemist ka pärast rahu saavutamist (juhul kui see lähiajal toimub). Pommitamine on euro kursi kujunemisel vaid emotsionaalselt väga oluline tegur, aga see on ka kõik.

Fundamentaalnäitajate poolest ei ole euro kursile väga oluline, kas sõjaline tegevus käib või mitte. Pärast pommitamise algust 24. märtsil on ühisraha kurss langenud dollari suhtes 3%, enne seda kolme kuu jooksul 8 protsenti.

Tõsi, viimasel ajal on ilmnenud märke, et ühisraha kurss on halvimast üle saamas ning kui tõesti suudetakse lähikuudel Kosovos rahu saavutada, võib aasta lõpul oodata isegi euro rallit.

Momendil aga domineerivad USA majandusnäitajad -- 4,5protsendiline majanduskasv ja peaaegu 30 aasta madalaim tööpuudus.

Hetkel kuum