Kvartalitulemused oodatult kesised

Kauplemine Tallinna börsil jätkub tavapärases rütmis -- kauplemisaktiivsus on madal ja aktsiate hinnad väheliikuvad. Eile võimendas tardumust veelgi puhkepäev Londoni ja USA turgudel.

ÄP indeks vajus börsisüsteemi pea olematu, 3,78 miljoni kroonise päevakäibe juures 0,61%, 351,91 punktile. Sama nõrk oli kauplemine Tallinna börsil viimati jaanuarikuu lõpus. Börsi parematel päevadel on päevakäive ulatunud aga kaugelt üle 200 mln krooni.

Huvitavamad sündmused toimusid eile pärast börsi sulgemist, kui viimased börsiettevõtted hakkasid ükshaaval oma I kvartali majandustulemusi avaldama.

Esimesena tegi seda Ühispank, kelle kasum oli konsolideerimise käigus ca 5 miljoni krooni võrra kahanenud ja ulatus 14,7 mln kroonini. Ühispanga väikese kasumi taga pole mitte niivõrd tulude vähesus, mis on aastaga ca 24,5% kasvanud, vaid kulude ennakkasv -- tegevuskulud on aastaga kasvanud koguni 91%.

Kommentaari kirjutamise ajaks olid oma kvartaliaruanded börsile saatnud veel Pennu CT ja Rakvere Lihakombinaat. Mõlemad viimasel aastal tõsiste raskustega maadelnud ettevõtted jäid kahjumisse ka selle aasta I kvartalis.

Märgatavat edu pole uued omanikud Pennu saneerimisega saavutanud. Arvutitootja suutis 22,3 mln kroonise käibe juures toota 4,5 mln krooni kahjumit. Endiselt on Pennul nigelad likviidsusnäitajad ja ka kapitalistruktuur võiks veidi parem olla. Ka Rakvere on aastaga käibes väga palju, ca 31% kaotanud. Samas on positiivne, et ka kulude poolel on suudetud koomale tõmmata ja kahjum on seeläbi 7,6 mln kr vähenenud.

Hetkel kuum