Väinu Rozental • 20. juuni 1999 kell 22:00

Rootsi kapital pürib turuliidriks

Farm Plant Eesti tegevdirektor Jyrki Virtanen ütles, et ettevõttele kuuluvad Taebla ja Elva jõusöödatehas toodavad praegu kokku ligi 30 000 tonni jõusööta aastas. Taebla jõusöödatehase projektvõimsus on 40 000 tonni sööta aastas. Elva tehase 24 000tonnisest projektvõimsusest on rakendatud vaid kolmandik.

«Jõusööda ostjaid oleks küllaga, aga maksjaid pole,» põhjendab Virtanen alakoormatust.

Eesti jõusöödaturu liidri, ASi Viljandi Viljasalv tegevdirektori Harri Kallaste hinnangul on Farm Plant Eestist saanud neile tõsine konkurent. «Eriti Kesk-Eestis,» täpsustas Kallaste. Viljandi Viljasalv toodab aastas ligi 40 000 tonni jõusööta. Firma suurklient on seakasvatusettevõte AS Ekseko.

Jyrki Virtanen ei soovinud öelda, millise hinna eest nad Elva jõusöödatehase ja teraviljahoidla ühistult Tartu Viljasalv ostsid. Tehing toimus märtsis. «See summa oli üle 10 ja alla 20 miljoni krooni,» keerutas Virtanen. Tema sõnul on seadmete omandamise kõrval sama oluline Elva soodne asukoht ja perspektiiv turuosa suurendamisel.

Ligi kolm aastat tagasi uuenenud Elva jõusöödatehase seadmetesse investeeris Tartu Viljasalv 4,4 miljonit krooni. Koos ehitustöödega läks projekt maksma ligi 7 miljonit krooni. Elva täisautomaatse jõusöödatehase omapära võrreldes masstoodanguks ette nähtud konkurenttehastega on see, et Elvas saab loomasööta ülitäpselt doseerida ka väikestes kogustes.

Tartu Viljasalve juhataja Leonhard Puksa hinnangul tuleks Elva jõusöödatehases uuendada teravilja ja söödakomponentide etteandmise süsteemi ning laborit. «Me ei pidanud 3--4 miljoni krooni suurust lisainvesteeringut otstarbekaks,» põhjendas Puksa Elva kompleksi müüki. «Otsustasime jätkata tegutsemist vaid jahutootjana.»

Puksa sõnul on jõusöödaturg maksejõuetuse tõttu jäänud kogu aeg ahtamaks. «Jõusööda eest on meil seni saamata kokku 2 miljonit krooni,» lisas Puksa.

Farm Plant Eesti eelmise aasta käive oli 68 miljonit krooni. Tänavu prognoosib firma vähemalt sama suurt käivet. Kasumimarginaalina nimetas Jyrki Virtanen 5-8 protsenti.

Odal ühendab Rootsis 25 000 põllumeest. Odali jõusöödatehased toodavad aastast 900 000 tonni jõusööta. Odali teine suurem tegevusvaldkond on teravilja eksport.

Hetkel kuum