11. juuli 1999 kell 22:00

Eesti Posti monopol kaob

Postiseaduse eelnõu esialgse variandi kohaselt peavad kõik tegevusloa saanud postifirmad osutama üleriigilist postiteenust. See tähendab kohustust kanda kirju laiali nii suurtes linnades kui kõigis külades. Samas võib põhjendatud avalduse alusel mõne postifirma selle teenuse pakkumise kohustusest vabastada.

Postiseaduse eelnõu teine variant näeb ette, et riik annab üleriigilise postiteenuse osutamise ainuõiguse mingiks ajaks ühele firmale, sõlmides kontsessioonilepingu. See tähendab, et kuni 350g postisaadetisi tohib töödelda ja sihtpunkti vedada ainult üks firma, kattes maapiirkondades tekkiva kahjumi linnadest saadud tuluga. Tõenäoliselt jõuab eelnõu valitsusse alles oktoobris, kui riigikogu on telekommunikatsiooniseaduse vastu võtnud. «Ministeerium on seisukohal, et üleriigilise postiteenuse ainuõiguse andmine ühele firmale ei ole otstarbekas,» ütles Saarma.

ASi Kirilind juhatuse esimees Tiit Rein ütles, et uue seadusega läheb posti saatmine kindlasti odavamaks. «Turg ühtlustub ja erafirmad saavad hinnaga paindlikumalt ümber käia,» lisas ta.

Autor: Mihkel Kumari

Hetkel kuum