Mart Stöör • 1. august 1999 kell 22:00

USA dollar kaotab positsioone

Möödunud nädalaga kaotas USA dollar jeeni suhtes ligikaudu 2 protsenti. Dollarile eriti ebameeldivaks kujunenud neljapäevale järgnes sarnane reede. Langusele aitasid omalt poolt kaasa allapoole tormavad Ühendriikide aktsiaturud, millele andis hoogu püsiv hirm intresside ees.

USD saavutas jeeni suhtes 21 nädala madalaima taseme ning vajus kursile 114,47 USD/JPY. Inflatsiooni ägenemine ning selle tõttu tõusvad intressid hoiavad valuutaturge pinge all ka sellel nädalal. Millised on Jaapani keskpanga plaanid, pole hetkel teada, kuid oodatakse peatset vahelesekkumist jeeni kiire tugevnemise pidurdamiseks.

Võidukäiku jätkas ka euro, mille hind tõusis möödunud nädala lõpuks 1,07 USD-le.

Tundub, et USA, kes on Euroopale pidevalt ette heitnud nõrka majanduslikku olukorda, võib hoopis ise sattuda «kaotaja» rolli. Prantsuse ja Saksa majanduse olukorda peegeldavad numbrid viitavad ilmselgele tugevnemisele, sama käib ka Jaapani kohta. Olukord Ühendriikides ei ole halb, kuid liidri edumaa Euroopa ees väheneb kiirelt.

Mitmed valuutamaaklerid ennustavad dollari jätkuvat nõrgenemist. Kui aktsiad ning võlakirjad jätkavad möödunud nädalale sarnases suunas, võib olukord Ühendriikides kujuneda oodatust keerulisemaks.

Hetkel kuum