29. august 1999 kell 22:00

Läti liha pole kvaliteetne

Liha kokkuostuhinnad Lätis püsivad madalal seni, kuni kohalikud põllumehed ei suuda kasvatada Euroopa standarditele vastavat liha, ütles lihatöötlejate liidu liige ja firma Bulls direktor Aigars Orlovskis. Läti lihatootjad ei ole seni suutelised kvaliteedis konkureerima isegi Eesti sealihakasvatajatega, tõdes ta.

Läti talunikud «virutavad loomale kirvega pähe ning kasutavad siis sama riista lihakeha tükeldamiseks», kommenteeris Bullsi turundusdirektor Maris Kravalis. Seetõttu on liha täis luukilde ning seda ei ole võimalik kasutada hea kvaliteediga lihatoodete valmistamiseks.

Bulls kasutab ainult Lätis kasvatatud veiseliha, aga veab sisse umbes 40% sealihast. Kravalis ütles, et täiendav 70% imporditoll sealihale on teinud tootmiskulud 25% võrra kallimaks, aga lihatöötlejad ei ole pingelise konkurentsi tõttu saanud valmistoodete hindu tõsta.

Terav konkurents ning kõrged tootmiskulud on ka põhjuseks, miks paljud lihatöötlejad kasutavad tundmatu päritolu liha ja madala kvaliteediga toidulisandeid.

Bulls tegi ettepaneku ühtse kaubamärgi loomiseks, et garanteerida toodete vastavus kvaliteedinõuetele.

Autor: BNS

Hetkel kuum