Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pankade olukord on muutunud halvemaks?

  Rahvusvaluuta tervis sõltub majanduse üldisest olukorrast ja sellepärast arvestavad reitingu andjad majanduse hetkeolukorraga, mis on halvenenud.
  Usalduse vähenemine riigi vastu vähendab usaldust ka selle riigi pankade vastu. Nendest reitingutest ei saa välja lugeda, et pankade olukord on läinud halvemaks. Arvan, et meie pangad on professionaalsemad ja riskivabamad, kui nad olid aasta tagasi, kuigi reiting näitab vastupidist.
  Reitingu metoodika arvestab lihtsalt teisi riske rohkem kui pangasiseseid riske. Ei välista, et pankade reitingule võib järgneda riigireitingu alanemine.
  Nii järeldada ei saa. Tegemist on ainult avalikult kättesaadava info põhjal tehtud reitinguga. Tegemist ei ole panga poolt tellitud reitinguga, kus pank valmistab ette põhjaliku infopaketi ja toimuvad kohtumised panga juhtkonnaga. Tegemist on piiratud iseloomuga reitinguga, millele investorid ei omista nii suurt tähelepanu.
  Positiivsed arengud Eesti majanduses jõuavad pankade avaldatud numbritesse ajalise nihkega. Kuna reitingu koostamisse ei ole kaasatud panga juhtkonda, siis võib selle reitingu näol olla tegemist teatud ajalise nihkega.
  Kohtusin just ühe Jaapani investeerimispanga esindajatega, kes on Eestiga hästi kursis ja nemad mingisugust probleemi selle reitingu avaldamises ei näinud.
  Ma ei järeldaks, et pankadega oleks midagi katastroofilist juhtunud, aga reiting on reiting ja ei saa öelda, et tegemist on positiivse uudisega. Ma ei seostaks seda reitingut riigi finantsolukorraga. Standard & Poors'il võib olla lihtsalt teistest agentuuridest natukene erinev arvamus Eesti pankade kohta. Ma ei pooldaks ka seda seisukohta, et sellel reitingul ei ole pankadele mingit mõju. Moody's ja Standard & Poor's on ühesuguselt respekteeritud agentuurid. Reiting on oluline näiteks fondidele, kes pankade aktsiaid ostavad. Kui reiting tuleb teatud piirist madalam, siis visatakse see aktsia portfellist välja.
  Kuna need reitingud põhinevad ainult avalikul informatsioonil, siis tuleb neile omistada vähem tähtsust võrreldes Moody'sega, kes tegi pankades sisulist tööd. Sellepärast tundub, et see ei too kaasa laenuraha kallinemist ega muud negatiivset pankadele. Olen veendunud, et pankade olukord ei ole läinud halvemaks.
  Reitinguagentuuride suhtes on tehtud palju kriitikat, et nad reageerivad juba juhtunud asjadele ja samas näevad vähe ette. Mul on raske mõista seda, et Vilniuse Panga reiting on sama, mis Eesti pankadel. Samal ajal on Leedu intressimäärad palju kõrgemad ja makroriskid suuremad. Ma ei mõista ka seda, miks Hansapanga ja Ühispanga reitingud on samal tasemel, ka siin on vastuolu. Sellel võib olla tehniline selgitus, sest nende reitingute puhul ei kasutatud pluss- ja miinus-kategooriat.
 • Hetkel kuum
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Nordecon jätkab kahjumis tegutsemist
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Reaalajas börsiinfo
Viljandisse kohviku rajanud pere korjab miinust, aga naudib nii et vähe pole
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Äripäeva kujundused valiti Eesti paremate sekka
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.

Olulisemad uudised

Presidendi teenetemärgi saanud puidutööstur: raiemahu järsk kokkutõmbamine on ohtlik
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.