• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pankade olukord on muutunud halvemaks?

  Rahvusvaluuta tervis sõltub majanduse üldisest olukorrast ja sellepärast arvestavad reitingu andjad majanduse hetkeolukorraga, mis on halvenenud.
  Usalduse vähenemine riigi vastu vähendab usaldust ka selle riigi pankade vastu. Nendest reitingutest ei saa välja lugeda, et pankade olukord on läinud halvemaks. Arvan, et meie pangad on professionaalsemad ja riskivabamad, kui nad olid aasta tagasi, kuigi reiting näitab vastupidist.
  Reitingu metoodika arvestab lihtsalt teisi riske rohkem kui pangasiseseid riske. Ei välista, et pankade reitingule võib järgneda riigireitingu alanemine.
  Nii järeldada ei saa. Tegemist on ainult avalikult kättesaadava info põhjal tehtud reitinguga. Tegemist ei ole panga poolt tellitud reitinguga, kus pank valmistab ette põhjaliku infopaketi ja toimuvad kohtumised panga juhtkonnaga. Tegemist on piiratud iseloomuga reitinguga, millele investorid ei omista nii suurt tähelepanu.
  Positiivsed arengud Eesti majanduses jõuavad pankade avaldatud numbritesse ajalise nihkega. Kuna reitingu koostamisse ei ole kaasatud panga juhtkonda, siis võib selle reitingu näol olla tegemist teatud ajalise nihkega.
  Kohtusin just ühe Jaapani investeerimispanga esindajatega, kes on Eestiga hästi kursis ja nemad mingisugust probleemi selle reitingu avaldamises ei näinud.
  Ma ei järeldaks, et pankadega oleks midagi katastroofilist juhtunud, aga reiting on reiting ja ei saa öelda, et tegemist on positiivse uudisega. Ma ei seostaks seda reitingut riigi finantsolukorraga. Standard & Poors'il võib olla lihtsalt teistest agentuuridest natukene erinev arvamus Eesti pankade kohta. Ma ei pooldaks ka seda seisukohta, et sellel reitingul ei ole pankadele mingit mõju. Moody's ja Standard & Poor's on ühesuguselt respekteeritud agentuurid. Reiting on oluline näiteks fondidele, kes pankade aktsiaid ostavad. Kui reiting tuleb teatud piirist madalam, siis visatakse see aktsia portfellist välja.
  Kuna need reitingud põhinevad ainult avalikul informatsioonil, siis tuleb neile omistada vähem tähtsust võrreldes Moody'sega, kes tegi pankades sisulist tööd. Sellepärast tundub, et see ei too kaasa laenuraha kallinemist ega muud negatiivset pankadele. Olen veendunud, et pankade olukord ei ole läinud halvemaks.
  Reitinguagentuuride suhtes on tehtud palju kriitikat, et nad reageerivad juba juhtunud asjadele ja samas näevad vähe ette. Mul on raske mõista seda, et Vilniuse Panga reiting on sama, mis Eesti pankadel. Samal ajal on Leedu intressimäärad palju kõrgemad ja makroriskid suuremad. Ma ei mõista ka seda, miks Hansapanga ja Ühispanga reitingud on samal tasemel, ka siin on vastuolu. Sellel võib olla tehniline selgitus, sest nende reitingute puhul ei kasutatud pluss- ja miinus-kategooriat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.