Kaja Koovit • 5. oktoober 1999 kell 22:00

SEBi huvi tõstab Ühispanga aktsiat

Optiva Panga maakler Sulev Raudsepp lausus uudisteagentuurile Reuters, et aktsia hinnatõusu taga on Ühispanga tuumikomaniku Svenska Enskilda Bankeni (SEB) huvi.

Hansapanga maakler Mattias Mustonen lausus, et SEBil on huvi Ühispanga aktsia vastu, kuid tõenäoliselt ta enam ise turul ostuordereid ei anna. SEBi huvi on osta suuremaid tükke, kuid müüjaid oleks turul praegusest hinnast 20% kõrgemal tasemel, rääkis Mustonen. «Tõenäoliselt teeb SEB omavahelisi kokkuleppeid suuremate Ühispanga aktsionäridega,» lisas Mustonen.

Kuna Ühispanga aktsiale on tehtud vähe ostuoptsioone, on aktsia üks kergemini liigutatavaid aktsiaid turul, rääkis Kawe Kapitali varahalduse direktor Kristjan Hänni.

Hänni sõnul võib muutusi pangas tulla pärast seda, kui SEB on omandanud 50% Ühispangast. «Bilansimahult teenib Ühispank suhteliselt vähe kasumit ja ükski investor ei kannata seda olukorda pikka aega välja,» lausus Hänni.

Reutersi andmetel kuulub SEBile 47,2% Ühispanga aktsiatest. Eesti Pangalt on SEB saanud loa 50,1% aktsiate ostuks.

Hänni sõnul on SEB valinud õige strateegia, ostes aktsiaid tasapisi madalalt hinnatasemelt kokku. «Kui ta niimoodi kontrolli pangas enda kätte saab, siis au ja kiitus talle,» lisas Hänni.

Läti majandusleht Dienas Bizness kirjutas eile, et Unibanka 50,4% aktsiate omanik SEB peab tegema väikeaktsionäridele ostupakkumise. Aktsiate väljaostmise kohustuse sätestab väärtpaberituru järelevalvekomisjoni kinnitatud ja 24. septembril jõustunud kord.

Eesti uues väärtpaberituruseaduses sätestatakse samuti väikeaktsionäridele ostupakkumise tegemise nõue. Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi on varem avaldanud arvamust, et uus seadus võiks kehtima hakata 2001. aastast.

«Kui SEBil on strateegiline kava jätkata pikaajaliselt Baltikumi regioonis tegutsemist, oleks majanduslikult mõttekas kasutada praegust madalat hinnataset ja depressiivset olukorda turul ning omandada nii Unibanka kui Ühispank,» ütles Hansa Investmentsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk.

Mustoneni sõnul ei näe ta konkreetset põhjust, miks SEB peaks ostma kogu Ühispanga, kui Baltimaadest ainsana Eestis seadused seda ei nõua. «Samas, SEBi käitumine turul on ettearvamatu,» möönis Mustonen.

SEBi tütarfirma SEB Baltic Holdingu juhataja Mats Kjaer on varem kinnitanud, et SEB jätkab Balti turgudel aktiivset tegutsemist ja tahab suurendada oma osalust kõigis kolmes pangas üle 50%.

SEBile kuulub lisaks osalustele Unibankas ja Ühispangas Vilniuse Pangast 42 protsenti.

Ühispanga aktsia oli eile Tallinna börsil enimkaubeldud, 21 tehingus vahetas omanikku 132 431 aktsiat ning tehingute kogukäive oli veidi üle 3 mln krooni.

Vt. ka Ühispanga aktsia hinda mõjutab SEBi ostuhuvi

Hetkel kuum