ÄP fototoimetus • 18. oktoober 1999 kell 22:00

Nizhni Novgorod laenuga hädas

Laen kogusummas 100 miljonit dollarit võeti 1997. aastal, mil Vene finantsturgudel valitses eufooria ning välismaised krediidiasutused olid väga huvitatud Venemaale laenu andmisest.

Nizhni Novgorodi kuberneri Ivan Skljarovi sõnul ei suudeta tasuda 4,4 miljoni dollari eest intresse, mis tulnuks välja maksta juba läinud nädalal.

Nizhni Novgorodi valitsus tahab laenu amortiseerimise aastani 2006 edasi lükata ja intressimaksed kolmeks aastaks peatada. Möödunud nädalal jäi vajalik 75% kreeditoride nõusolek napilt saamata. Läbirääkimised jätkuvad kuu lõpul.

Nizhni Novgorod oli enne finantskriisi Venemaa üks edukamaid piirkondi, kuid rubla krahh pani kohaliku eelarve tugeva surve alla. Septembris tühistas reitinguagentuur Standard & Poor's piirkonnale antud krediidihinde.

Peale Nizhni Novgorodi on eurovõlakirju emiteerinud ka Moskva ja Peterburg. Moskval võib laenumaksetega raskusi tekkida tuleval aastal, ennustavad analüütikud, mil vajalik summa tõuseb 600 miljonile dollarile.

Autor: ÄP

Hetkel kuum