• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Petuskeemidel kriips peal

  Varem tavatsesid Venemaa topelttolle vältida püüdvad Eesti eksportöörid viia kauba tollilattu, müüsid selle siis off-shore-firmale, kes kauba alla hindas ning minimaalse hinnaga Venemaale müüs.
  «Tegemist oli maksupettuse ettevalmistamisega sihtriiki,» ütles tolliameti peadirektori asetäitja Rein Velling. «Riiklikul tasemel ei saa pettust toetada.»
  Vellingu sõnul oli n-ö off-shore'ide kasutamine vahelülina ekspordil Venemaale ja kauba allahindamine levinud skeem, kuidas hoiduda kõrgete topelttollide tasumisest. Eelmisel aastal alandasid ettevõtjad kaupade hindu enne Venemaale eksporti tolliladudes kokku 2,27 mld krooni võrra. Mujale kui Venemaale müües olid ettevõtjad pigem huvitatud kauba hinna tõstmisest tollilaos, et riigilt rohkem käibemaksu tagasi küsida.
  «Loodan, et pärast Eesti ühinemist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga WTO topelttollide probleem Venemaaga kaob ja ettevõtjaid ei pea enam välja mõtlema skeeme, kuidas kasumlikult eksportida,» ütles Velling.
  Eesti peaks WTOga ühinema järgmise kuu lõpus. Venemaa on deklareerinud, et rakendab WTO liikmete suhtes enamsoodustusrezhiimi, mis tähendab topelttollide kadumist.
  «Ilmselt kestab ekspordiseisak Venemaale vähemalt terve järgmise nädala,» ütles ASi Läätsa Kalatööstus juhatuse esimees Heiko Viks eelmisel nädalal. «Küllap mõtlevad ettevõtjad välja uued skeemid, kuidas topelttollidest mööda minna.»
  Viksi sõnul on avalik saladus, et Venemaale müüjad kasutasid off-shore'ide skeemi topelttollide vältimiseks. «Kui tehasest läks sprotikarp välja näiteks hinnaga 20 USA senti, siis off-shore hindas ta alla 6--7 sendi peale ja Venemaale läks ta võileivahinnaga,» rääkis Viks. «Üks variant on nüüd hakata kaupa Venemaale müüma Läti kaudu, kuid transpordikulud tõstavad kauba hinda.»
  «Olen nende skeemidega kursis, kuid meie pole neid kasutanud, meil on teised skeemid,» ütles Saaremaa liha- ja piimatööstuse direktor Ahti Viilup. «Et midagi üldse Venemaale müüa, peab olema võimalus topelttollidest mööda minna.»
  Piimatoodete hinnad Venemaal on alates suvest mõnevõrra tõusnud. Juustukilo maksis suvel 1,5 USA dollarit (22,35 krooni), praegu maksab kilo juustu Venemaal 2,1 dollarit ehk 31,2 krooni. Või hind on suvest alates tõusnud 10 krooni, võikilo eest saab Venemaal praegu 27 krooni. «Kui topelttolli maksta, pole selliste hindade juures siiski mõtet Venemaale müüa,» ütles Viilup.
  Venemaa on Eesti ekspordipartnereist praegu 4. kohal. Toidukaubad ja alkohol moodustavad Venemaale koguekspordist veerandi. Mullu eksportis Eesti Venemaale kaupu enam kui 6 mld krooni eest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.