ÄP fototoimetus • 7. detsember 1999 kell 22:00

Juhid hindavad ELi siseturgu

Küsitletud 3395 firmast oli 2893 keskmised ja väikefirmad ning 502 suurfirmad.

Firmajuhid on seisukohal, et bürokraatlikud tõkked on tunduvalt vähenenud ning et on paranenud informeeritus eri liikmesmaade turuolukorrast, mis on soodustanud äri tegemist. Info liikumisele on palju kaasa aidanud interneti levik, mis on kergendanud toodete ja teenuste reklaamimist ja müügikanalite otsimist. Siseturu arengu hindeks annavad ettevõtjad saja palli skaalal siiski ainult 62.

Äritegemise suurimaks tõkkeks nimetavad ettevõtjad lisakulusid, mida tuleb teha kaupade ja teenuste muutmiseks, et need vastaks rahvuslikele kvaliteedinõuetele. Samuti takistavad ebaharilikud testimis-, kvaliteedimärkimis- ja kinnitamisviisid nende meelest pääsu teiste ELi riikide turule. Firmajuhid taunivad ka riiklikke toetusi, mis annavad kohalikele ettevõtetele eelise konkurentide ees.

Viiendiku küsitletud Euroopa ettevõtjate arvates ei ole Euroopa Liit piisavalt vaeva näinud, et kõrvaldada turult piraattooteid ja salakaupa. Viiendik suurfirmade esindajaid oli seisukohal, et harukontori rajamine teise Euroopa Liidu riiki nõuab endiselt liiga palju bürokraatlikku dokumentide vormistamist. Avalike konkursside puhul ei arvestata tihtipeale ELi reegleid, vaid eelistatakse liigselt kohalikke ettevõtjaid.

Euroopa Komisjon ise heidab liikmesriikidele ette, et need viivad liiga aeglaselt kohalikke seadusi vastavusse siseturudirektiivega.

Autor: ÄP

Hetkel kuum