Sirje Niitra • 14. detsember 1999 kell 22:00

Pant tahab sadamale vähem maksu maksta

Hansatee Grupi juhatuse esimees Enn Pant taotleb ASi Tallinna Sadam sadamates oma laevade maksustamist Soome kruiisilaevadega võrdse sadamamaksuga. Praegu maksavad Viking Line'i kruiisilaevad Tallinna Sadamale reisija pealt viis korda vähem sadamamaksu kui Hansatee, väitis Pant.

Pandi sõnul on kummaline, et monopoolses seisus oleva riigile kuuluva Tallinna Sadama rentaablus on 60 protsenti. «Igas teises riigis oleks see mõeldamatu,» leidis ta.

Tallinna Sadam vaidleb sadamamaksude reguleerimise vajadusele vastu. Teede- ja sideministeeriumi asekantsler Rene Treial ütles, et tegemist on konkurentsiseaduse erineva tõlgendamisega. «Ma ei tea, on maksud suured või väiksed, ent sadam töötab efektiivselt, mida näitab ka kaubavoogude ja reisijate arvu tänavune küllaltki suur kasv,» ütles ta.

Enn Pant tunnistas, et tema suhted Tallinna Sadamaga on pingelised, kuid ta loodab riigi abiga saada sadamamaksude osas positiivset lahendust.

Pandi sõnul oli lõppev aasta kasvanud konkurentsi tõttu Hansateele erakordselt pingeline. Laevafirma keskmine piletihind Tallinna--Helsingi liinil on langenud aastaga 200 kroonilt 140 kroonile. Edasine hinna alanemine pole Pandi väitel enam võimalik, sest kütusehinnad tõusevad kogu aeg. «Ilma tax-free müügita ei suudaks me üldse vee peal püsida,» lausus Pant.

Sadamamaksude alanemises näeb Pant piletihinna langemise reservi. Hansatee tasub iga reisija pealt kahes sihtsadamas kokku 90 krooni. Helsingi konkurentsiameti vahekohtus on Hansatee saanud sadamamaksude küsimuses juba võidu. Soome konkurentsiamet tunnistas kahe aasta eest, et Helsingi sadama maks on liiga suur ja seda alandati.

Konkurentsiamet on tunnistanud Tallinna Sadama loomulikuks monopoliks, mille hinnakujunduses peaks kaasa rääkima riik. Sama meelt on ka teede- ja sideminister Toivo Jürgenson, kes on kinnitanud, et reisijateveo osas naudib Tallinna Sadam monopoliseisust.

Tallinna Sadama juhtidelt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Hetkel kuum