18. veebruar 2000 kell 11:00

Äripäev: Pensioni teisest sambast tuleb loobuda

Äripäeva seisukoht esmaspäeval ilmuvas juhtkirjas on, et ületamatute vastuolude tõttu tuleb loobuda kohustuslikust kogumispensionist ehk nn teisest sambast.

Kas on mõtet elu eest punnitada, kui meil on esimene sammas, elatusraha, ja kolmas sammas, vabatahtlikud pensionifondid. Ent teine sammas on hüpoteetiline, läbipaistmatu, sotsiaalset ebavõrdsust tekitav. On oht, et vastuoluline teine sammas läheb sisuliselt kokku esimesega, ehk mingeid summasid tulevikku ei investeerita.

Et iga inimene saab tulevikus pensioni 55-60% oma netopalgast, ükskõik kui suur see ka poleks, on puhtakujuline utoopia. Indrek Neivelt ei hakka kunagi saama 'sambapensioni' 40 000 - 44 000 krooni kuus. Selle eest hoolitsevad riigieelarve puudujääk, elanikkonna vananemine, tööealiste inimeste osatähtsuse vähenemine.

Küsitav kava on tõsta alla 40aastaste töötajate koormisi, jättes vanemad rahule. Jõuavad ju üle-40aastased varem pensionile kui nendest nooremad töötajad; kes saab varem hüved kätte, peaks ka nende eest rohkem maksma.

Ilmselt on 'sambapensionide' tugevaim argument, et ka Euroopas on nii. Et nn Euroopa standard on mitmeid kordi kõrgem, on ammu teada. Ent vaadakem ka teisele poole, nt Venemaale, mis on omakorda meist mitu korda maas. Eesti tuleviku ränk maksustamine, nagu on meie sotsialistide ideed, ei loo mitte mingit uut väärtust, ainult kahandavad väärtuse juurdekasvu.

Hetkel kuum