Ülo Toomsalu • 18. aprill 2000 kell 7:01

Saaremaa bussifirmal esimene neljatärnibuss Eestis

Tänavu väljastas Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) ASi Sarbuss bussile Mercedez-Benz O 350 Tourismo sertifikaadi ja klassifikatsioonitähised. Need tõendavad, et nimetatud sõiduk vastab nelja tärni mugavusklassi nõuetele. Tegu on Eesti esimese ametlikult luksusbussiks tunnistatud sõidukiga, kirjutab Sõnumileht.

Nimetatud tärnid on samad, millega märgitakse hotellide mugavusklassi. Sõitmine 44kohalises neljatärnibussis Tourismo on igas mõttes mugav.

See buss valmis eelmisel aastal ja alustas meil sõitu aprilli lõpus. Tavaliselt on nii suurtes bussides kohti 49 või 50 ja siis on istmete vahe üsna kitsas. Tourismos tunneb ka pikem inimene end mugavalt. Isegi istme seljatoe allalaskmisel ei hakka see tagaistujat segama.

Bussis on konditsioneer, televiisor, raadio, WC, külmik, kuumade jookide ja suupistete valmistamise võimalus.

Kuid eelmainitud mugavused ainuüksi ei anna veel bussile kõrget klassi. Buss peab vastama ka muudele tehnilistele nõuetele. Näiteks on ette antud mootori võimsus, et sõiduk mägiteedel järsema tõusu korral venima ei hakkaks, et buss poleks vanadusest kulunud jne.

ASi Sarbuss juhatuse esimees Andres Päeslane rääkis, et neil on ka kaks uut 19kohalist väikebussi. Üks neist sõidab marsruudil Kuressaare-Tallinn ja teine Saaremaa pealinna ja Tartu vahet. Praegu ehitatakse tehases Silwi Autoehitus ümber ka kolmandat väikebussi, millel muu hulgas pikendatakse keret. Seda bussi hakatakse kasutama juhuvedudeks, et teenindada väiksemaid gruppe.

Hetkel kuum