Ülo Toomsalu • 2. juuni 2000 kell 6:14

Vene riigiviin ohjeldab Narvas salaviinaäri

Narva salaviinaärimehe suurim vaenlane pole enam ei politseinik ega ka tolliametnik, vaid Venemaalt ostetud odav riigiviin, mida piirilinna elanikud liitrite kaupa Ivangorodist toomas käivad, kirjutab Postimees.

Kui piiri taga saavad narvalased pooleliitrise pudeli riigiviina kätte vähem kui 20 krooniga, siis mujal Ida-Virumaal tuleb sama koguse maksuvaba ehk salaviina eest välja käia juba 25 krooni.

Narva prefekt Artur Pärnoja rääkis, et nii rahuldabki suur hulk narvalasi viinahimu naaberlinna Ivangorodi kauplustest odavamat viina ostmas käies. 'Seetõttu meil polegi sellist illegaalse alkoholi probleemi nagu mujal Eestis, sest nõudlust pole,' ütles ta ajalehele Põhjarannik.

Venemaa poereisid teeb lihtsaks see, et Narvas elab 20 000 Vene kodanikku ning teist sama palju nn halli passi omanikke, kes saavad vabalt üle piiri liikuda. Vene viinale suudavad prefekt Pärnoja ütluse järgi Narvas konkurentsi pakkuda vaid puskariajajad, kes müüvad oma kaupa 15 krooniga poole liitri eest.

Lihtsustatud piiriületus soosib selliste ostureiside tegemist ka Kagu-Eestis, kus piirivalve ja toll on isegi vahele võtnud terve perekonna, kelle autost leitud kange nastoika pudelitele olid petteks veini sildid kleebitud. Kui riiki võib tuua ainult liitri kanget alkoholi inimese kohta, siis sellel seltskonnal, kaasa arvatud pere vanaemal, tuli igaühe kohta paar liitrit.

Hetkel kuum