Ülo Toomsalu • 19. september 2000 kell 6:13

Riigi palgal on 210 koera

Järgmise aasta riigieelarvest saab lisaks inimestele palka 210 koera, kelle päevane toiduraha kõigub 8 ja 25 krooni vahel, kirjutab Postimees.

Kõige odavamal, piirivalve lennusalga Pärnu hooldebaasi valvekoeral on järgmise aasta riigieelarvest oodata ninaesist vaid 8 krooni ja 22 sendi eest päevas. Selle raha eest tuleb talle muretseda ka vitamiine, ravimeid ja rakmed.

Märksa rikkalikumal, justiitsministeeriumi leival ja seebil on Ämari vangla umbes 60 teenistuskoera, kes teevad järgmise aastaga maksumaksjale kulusid 0,4 miljonit krooni. Iga minister Märt Raski haldusalas töötav koer sööb arvestuslikult 15 krooni ja 52 sendi eest päevas ehk 472 krooni eest kuus, mis teeb üle 5600 krooni aastas, ja kõigi Ämari teenistuskoerte peale kokku 340 000 krooni.

Lisaks kulub 60 000 krooni koerte medikamentidele, vaktsiinidele, dresseerimisvahenditele ja koeratarvikutele, milleks riigieelarve eelnõu seletuskirja kohaselt on kaelarihmad, kammid-harjad ja sööginõud.

Siseministeeriumi haldusalas asuval piirivalvel on 97 teenistuskoera, kes söövad päevas poolteise krooni eest kallimalt kui nende vangivalvuritest neljajalgsed kolleegid, kulutades seega 600 000 krooni aastas.

21 krooniga päevas saab siseministeerium toidetud politseikoerad, keda on 48.

Veelgi rikkalikumat ninaesist saavad neli üksik-päästekompaniide koera, kelle söödapäeva maksumus on eelarveprojekti andmeil 25 krooni. Täpselt sama palju läheb maksma ka iga arestimajades kinnipeetava päevane toidunorm.

Hetkel kuum