Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Digitaalmajanduse eirajatest saavad kaotajad

  Digitaalmajandus on efektiivne. Kõik äriprotsessid kiirenevad, digitaalmajanduses osalejad on hästi informeeritud, vastavalt sellele laienevad otsuste valikuvõimalused.
  Mida annab ettevõttele äri virtualiseerimine? Esiteks, konkurentsivõime säilumise ja kasvu nende arvel, kes arvavad, et võib ka vanaviisi kuidagi elada.
  Teiseks, äri tõhustub. Näiteks võrguvarustuses reaktsioon ja tellimuste täitmine kiireneb, tarnetsükli periood lüheneb, tulemusena suureneb varude käibekiirus. Kasvab varumise ja selle teenindamise kvaliteet. Kokkuhoid võib olla oluline: näiteks Cisco käive on 12 mld dollarit ja firma hoiab kokku 0,5 mld dollarit oma äri virtualiseerimise arvel.
  Suur võrguäri tungib peale. Avades hommikul internetiakna, võite avastada, et mõni suur võrgukeskkond on öösel teie turu vallutanud.
  Kui võrguäri vallutab üha uusi ärivaldkondi, siis igal eksisteerival ja loodaval füüsilisel ettevõttel on otstarbekas ette valmistada üleminek uude ärikeskkonda. Võrguäri vallutused tekitavad tõsise konkurentsiohu olemasolevatele füüsilistele ettevõtetele. Igal ettevõttel peab olema oma strateegia üleminekuks virtuaalsesse ärikeskkonda. Probleem on paljudele ärimeestele põhiliselt tundmata ja teadvustamata.
  Seda probleemi ei ole või on vähemal määral monopoolsetel ja kohaliku turu teenindusettevõtetel (juuksurid, restoranid). Neil ettevõtetel ei ole otsest võrguäri konkurentsiohtu. Kuid nad võivad saada olulist kasu oma äri virtualiseerimisega.
  Peab arvestama, et äri monopoolsus turgude globaliseerumise tingimustes võib olla mööduv nähtus, ja kohalikule turule võivad tulla konkurendid, kelle võrguäritugi annab neile olulise eelise.
  Millised on traditsioonilise ettevõtte võimalikud ärisituatsioonid, mis mõjutavad oluliselt ettevõtte äritegevust ja efektiivsust.
  a) Suur kaubanduse võrguärikeskkond vallutab turu. Näiteks Eesti mööbliturule tuleb Furnitureonline.com-tüüpi mööblikaubanduse ärikeskkond, mis pakub Eesti turul müüdava mööbliga analoogilist kaupa, mille kvaliteedi ja hinna suhe on parem, suuremat kaubavalikut ja laiemat teenuste valikut.
  b) Suured teenuste võrguärikeskkonnad saavutavad olulise turuosa. Näiteks võrguturismifirmad.
  Ettevõtte võimalikud arengustrateegiad siirdumisel võrguärisse on:
  - konkurents tulnukatega;
  adapteerumine võrguäride suhtes, koostöö tulnukatega;
  ettevõtte modifitseerimine võrguettevõtteks.
  Kohalikul ettevõttel on võrreldes tulnukaga rida eeliseid: kohalik keelekeskkond, väljakujunenud klientuur ja turg, ärisidemed, äri ja ärimeeste imago, ärimeeste solidaarsus, parem kohaliku turu ja ärikeskkonna tundmine, parem kohalik äriteadmus (business knowledge).
  Konkurentsistrateegias kasutatavad eelised on: turundus kohalikus keeles, pikaajalised lepingud traditsiooniliste äripartneritega, ärisidemete tugevdamine, äriteadmuse kvaliteetne juhtimine. On karta, et konkurentsistrateegia võib osutuda liiga raskeks ja ebatõhusaks.
  Adapteerumise ja koostöö strateegias kasutatakse eeliseid järgmiselt: oma toodete turustamine koostöös tulnukatega, koostöö keelelise adapteerumise osas, äriteadmuse müük tulnukatele.
  Äri modifitseerimine nõuab ettevõtte ärijuhtimise olulist reorganiseerimist. Iga ettevõte võib virtualiseerida oma varustuse, turustuse ja finantsjuhtimise. Modifitseerimisstrateegias tuleb koostada uus äriplaan. Kui ettevõtte ressursid on piiratud, on võimalik ühineda. Näiteks Eesti mööblifirmad võivad ühineda uues ühises Eesti mööbli võrgukeskkonnas.
  See on digitaalmajandus täna, mis muutub tohutu kiirusega, iga nädal toob midagi uut ja üllatavat. Tulevik on suurel määral ettearvamatu, keegi, ka mitte professionaalid, ei oska prognoosida virtuaalmaailma arengut. Selles uues maailmas iga tegija ei võida, kuid eirajad kaotavad kindlasti. Elame põneval ajal.
 • Hetkel kuum
Antropoloog: kus on targa tööstuse targad inimesed?
Tööstuse innovatsioon ei seisa täna tehnoloogilise võimekuse, vaid meeskonna kaasamise taga, kirjutab Rakendusliku Antropoloogia Keskuse üks asutajatest, antropoloog Keiu Telve.
Tööstuse innovatsioon ei seisa täna tehnoloogilise võimekuse, vaid meeskonna kaasamise taga, kirjutab Rakendusliku Antropoloogia Keskuse üks asutajatest, antropoloog Keiu Telve.
Tootjahinnad kahanesid kuuga pisut
Tööstusettevõtete küsitud hinnad on nii sise- kui välisturgudel püsinud ühetaolisel tasemel juba kaheksa kuud, ka impordihinnad on langenud, selgub statistikaameti andmetest.
Tööstusettevõtete küsitud hinnad on nii sise- kui välisturgudel püsinud ühetaolisel tasemel juba kaheksa kuud, ka impordihinnad on langenud, selgub statistikaameti andmetest.
Swedbank: Linas Agro tulemused jätsid ootused kaugele selja taha
Swedbanki kasumiprognoos osutus Linas Agro tulemuste valgel liiga tagasihoidlikuks, kirjutab aktsiaanalüütik Kaimo Aljas panga blogis ja tõstab aktsia hinnasihi 1,8 euroni.
Swedbanki kasumiprognoos osutus Linas Agro tulemuste valgel liiga tagasihoidlikuks, kirjutab aktsiaanalüütik Kaimo Aljas panga blogis ja tõstab aktsia hinnasihi 1,8 euroni.
Reaalajas börsiinfo
See, mis on kohalikule turistile tavapärane, paneb välismaalase rahakotiraudu avama
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Emotsionaalne esinemine Gaselli Kongressil: et maal äri ajada, pead olema lihtsalt hea inimene
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Äripäev Ukrainas: eestlased viivad sinna tööstusi ja tahavad osaleda riigi ülesehitamises
Eelmine kord olid põgenikud, kes liikusid püsivalt ühest kohast teise, nüüd on näha, et emad lastega tulevad Poolast Kiievisse oma meeste juurde, rääkis Ukrainas viibiv Äripäeva ajakirjanik Indrek Lepik.
Eelmine kord olid põgenikud, kes liikusid püsivalt ühest kohast teise, nüüd on näha, et emad lastega tulevad Poolast Kiievisse oma meeste juurde, rääkis Ukrainas viibiv Äripäeva ajakirjanik Indrek Lepik.
Raadiohommikus: näpunäited, kuidas võita investori süda (ja raha)
Äripäeva raadio teisipäevane hommik toob kuulajateni nõuandeid, kuidas pääseda ligi investori rahakotile, aga ka Eesti šokolaadimeistri edusammud Aasias ja Venemaa-Hiina suhete viimase seisu.
Äripäeva raadio teisipäevane hommik toob kuulajateni nõuandeid, kuidas pääseda ligi investori rahakotile, aga ka Eesti šokolaadimeistri edusammud Aasias ja Venemaa-Hiina suhete viimase seisu.
Eesti väike šokolaaditootja ekspordib Jaapanisse
Mahedaid tooršokolaade ja šokolaadikreeme tootev Roosiku šokolaadivabrik on väike pereettevõte Võrumaalt, kelle kaup jõuab ka Jaapani turule,
Mahedaid tooršokolaade ja šokolaadikreeme tootev Roosiku šokolaadivabrik on väike pereettevõte Võrumaalt, kelle kaup jõuab ka Jaapani turule,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.