Silva Männik • 8. november 2000 kell 9:35

Maris Lauri: Eestit võib kaudselt mõjutada USA enesekeskus

Küsimustele vastab Hansapanga makroanalüütik Maris Lauri:

Mida Teie arvate, kas USA presidendivalimised ja Bushi võimalik võit võib mingil määral mõjutada ka Eestit või on siitpoolt vaadatuna üldse ükskõik, kas sellises suurriigis president vahetub?

Ei oskagi kohe mingisugust mõju Eestile öelda. Bush on veidi parempoolsem küll, mis võib tähendada, et Ameerika keskendub rohkem vaba turumajanduse edendamisele.

Samas teisest küljest, kui Ameerika president keskendub rohkem oma riigi asjadele, siis ilmselt hakkab ta vähem huvi tundma selle vastu, mis teistes riikides juhtub. See võib tähendada muidugi ka euro edasist nõrgenemist jne. Välispoliitikasse minnes võib see tähendada ka NATO laienemise keerukamaks muutumist, võib-olla.

Tegelikult on ameeriklaste puhul juba praegu näha olnud, et nad on hakanud rohkem lähtuma oma enda riigi arengust.

Nii et kui mingisuguseid mõjusid valimistel Eestile on, siis väga kaudsed?

Jah, ma ei usu küll, et midagi otseselt meid mõjutada võib.

Kas USA keskendumine pigem oma nabale, võib oluliselt mõjutada USAst tulevaid välisinvesteeringuid?

Majanduspoliitika endakesksemaks muutudes võib välispoliitiline aktiivsus mõnevõrra väheneda. Ma ei usu samas, et mõni investor jätaks sellepärast investeerimata, et valitsus ajab teistsugust poliitikat. Investorit huvitab ikka see, kuidas temale endale tundub soodsam ja kasulikum.

Samas on ka selge, et Ameerika majandusnäitajad on viimasel ajal halvemaks muutunud ning me keegi ei tea, kui tõsine see majanduskasvu aeglustumine on ja kas see jätkub järgmistel perioodidel sama tempoga.

Kas uue presidendi seisukohad võivad seda protsessi muuta?

Jah. Poliitika muidugi mõjutab majandust, aga ma arvan, et suuremates riikides on see mõju tagasihoidlikum, kui väiksemates üleminekumaades, kus võidakse täiesti kardinaalselt majanduspoliitikat muuta. Ma ei usu, seda Ameerikas tegema hakatakse.

Hetkel kuum