Ülo Toomsalu • 16. november 2000 kell 6:18

Seadus tõotab naistele meestega võrdset palka

Praegu meestest keskmiselt ligi veerandi võrra vähem teenivad naised saavad palgaseaduse muudatuste jõustudes õiguse nõuda sama töö eest meestega võrdset tasu, kuid isegi eelnõu koostajad ei kujuta ette, kuidas võrdsusnõue tegelikkuses toimima peaks, kirjutab Postimees.

Sotsiaalministeerium on eurodirektiive arvestades kirjutanud palgaseaduse muutmise eelnõusse sisse võrdse tasustamise põhimõtted ja töötaja õiguse nõuda tööandjalt selgitusi palga arvutamise aluste kohta, kui töötajal on alust kahtlustada ebavõrdset tasustamist sama või võrdväärse töö eest.

Eelnõu jätab välja palgatingimuste avaldamise keelu ja annab töötajale võimaluse aru pärida, kui ta kahtlustab ebavõrdset tasustamist.

Kui inimesele on sama töö eest vähem makstud, siis on tal õigus nõuda võrdset tasustamist ning tekitatud varalise ja moraalse kahju hüvitamist.

'Niiviisi peaks see seadus tõesti välja nägema, aga ma ei kujuta eriti ette, kuidas asi tegelikkuses rakendub,' ütles eelnõu koostanud sotsiaalministeeriumi töösuhete osakonna jurist Ave Liitmäe.

Tema sõnul peaks töötajal olema õigus uurida, kui palju tema kolleeg sama töö eest palka saab. Kui küsimus on põhjendatud, peab tööandja teda ka teavitama.

Sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse büroo juhataja Ülle-Marike Papp tunnistas, et praegu makstakse naistele sama töö eest vähem kui meestele. 'Kohati ulatuvad keskmise palga erinevused isegi 40 protsendini,' lisas ta.

Hetkel kuum