Stabiliseerimisreserv täienes eelmisel aastal 258 miljoni krooniga

ÄP 17. jaanuar 2001, 00:00

?Detsembri lõpu seisuga oli sinna erastamisest laekunud 226 miljonit krooni ning realiseerunud intresse oli saadud 31,7 miljonit,? ütles rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Ülle Mathiesen. Eestis teeniti intressidena 1,764 miljonit ning Deutsche Banki intress andis 30 miljonit. 2000. aasta lõppsaldoks oli 1 074 703 468,72 krooni. ?Aasta lõpuks olime saavutanud tootluse 4,97%, jõudes sellega väga lähedale oma sihile, mis oli 5%,? lisas Mathiesen.

Miljardist 20% on paigutatud Eesti krooni instrumentidesse, ülejäänu on investeeritud välismaal, kasutades keskvalitsuste ja korralike emitentide võlakirju, täpsustas Mathiesen.

Stabiliseerimisreservi vahendite investeerimisel ranged piirangud. ?Näiteks saame me kasutada neid emitente, mil on vähemalt Moody?se A3 reiting,? ütles ta. ?Kui pattu tunnistada, siis nii-öelda korraliku investeerimisega hakkasime me tegutsema alles suvest,? lisas Mathiesen. Ta avaldas lootust, et eeloleval stabiliseerimisreservi nõukogu koosolekul kinnitatakse korrektne rahapaigutamise poliitika, kus oleks üksikasjalikult sätestatud instrumendid, millesse saab investeerida.

?Seetõttu pole proportsioonid olnud seni päris korrektsed või sellised, nagu tahaksime. Täna on aga kuskil 35% meie vahenditest paigutatud võlakirjadesse ? need on näiteks Soome ja Belgia keskvalitsuste võlakirjad, aasta lõpus sai aga läbi Hollandi valitsuse võlakirja tähtaeg. On ka Merita, Swedbanki ja EBRD võlakirju ning oleme teinud pöördreposid Saksa keskvalitsuse võlakirjade peale,? ütles Mathiesen. ?Osaliselt oleme väiksemaid summasid hoidnud veel deposiitides nii Meritas, Ühis- kui Hansapangas,? lisas ta.

Näiteks möödunud aasta septembri seisuga oli suurima tootlusega ? 5,8% ? Swedbanki ligi 12,5 miljoni kroonine võlakiri. Madalaima, 3,3protsendilise tootluse andis aga ligi 3,7 miljoni kroonine deposiit Ühispangas.

1997. aastal loodud stabiliseerimisreservi raha on kasutatud vastavalt riigikogu otsusele 1998. aastal Maapanga krahhi ajal, mil pankroti katteks maksti välja 256 miljonit krooni.

1999. aastal kulutati reservist 9,87 miljonit, samas aga kanti eelmise aasta algul 1999. aasta eelarvetulude ülekaalu arvel stabiliseerimisreservi 357,44 miljonit krooni.

Teise samba tegijad lähevad stabiliseerimisvaru kallale

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing