Dokumentide koopiaid saab registritest tasuta

Peep Sooman 22. jaanuar 2001, 00:00

Justiitsministeeriumi notariaadi ja registrite talituse juhataja Viljar Peep ütles, et uuenduse tingis riigilõivuseaduse muutmine, mis tehti koos avaliku teabe seaduse vastuvõtmisega. ?See ei puuduta mitte ainult kohturegistreid, nagu äriregister, kinnistusraamat, mittetulundusühingute ja sihtasutuste register, laevaregister jt, vaid igasugustest registritest ja igasugustest ametiasutustest igasuguste ärakirjade ja väljavõtete tõestamata kujul väljastamist,? kinnitas Peep.

Uuendus ei kehti tõestatud ärakirjadele ning juhtumite puhul, kus muu seadus näeb mingi elektroonilise registri andmete kasutamise eest eraldi tasu. Paljunduskulude katteks võivad registrid kliendilt raha hakata küsima alates 21. kopeeritavast leheküljest, ühe lehekülje hind on 3 krooni.

?Prognoosin, et kohturegistrite tasuta ärakirjad ja väljavõtted ei kasvata meie majanduskulusid rohkem kui veerand miljoni krooni võrra,? lausus justiitsministeeriumi ametnik Peep.

Tallinna linnakohtu registriosakonna juhataja Noona Alas kinnitas, et tänu koopiate tasuta väljastamisele on nende tellimine ka suurenenud.

Pankrotihaldur Tiina Mitt tellib kuus 50?100 koopiat. ?Oleneb, kui palju mul pankrotiasju käsil on,? lausus ta. Seega võidab ta tänu koopiate tasuta väljastamisele iga kuu kuni tuhat krooni. ?Ma ei näe uuenduses ühtegi negatiivset külge, kui ehk, siis jääb riigil natuke raha saamata,? lisas Mitt.

Seni maksis äriregistris registrikaardi, samuti mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrikaardi ja kommertspandiregistri registrikaardi tõestamata koopia 10 krooni sõltumata lehekülgede arvust. Äriregistri, mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri ning kommertspandiregistri toimikudokumendi tõestamata koopia maksis 10 kr ühe lehekülje eest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing